Nagybevásárlás után sokszor elbizonytalanodunk a kipakoláskor, hová is kerüljön egy-egy élelmiszer. Pedig fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk, hiszen ez befolyásolja az ízüket, állagukat és eltarthatóságukat.
Ha hosszabb ideig őrizgetnénk az újhagymát, állítsuk egy pohár vízbe úgy, hogy a gyökerek beleérjenek, a zöld részek viszont kilógjanak, majd fedjük le egy zacskóval és tartsuk hűtőben - írja a Fanny magazin. Ha a vizet kétnaponta cseréljük, akár két hétig is elállhat, sőt még tovább is nőhet.
A piros gyümölcsök, mint az eper, málna, ribizli, áfonya nagyon hamar megromlanak, ezért mindenképpen tegyük hűtőbe, hogy késleltessük ezt a folyamatot. Rakjunk alájuk egy darab papírtörlőt vagy szalvétát, hogy felszívja a nedvességet.
A szőlő gyorsan elveszíti frissességét, ha a konyhaasztalon hagyjuk. Ezért jobban tesszük, ha a hűtőben tároljuk, hiszen 0-4 °C között marad meg a legjobban. A legideálisabb megoldás, ha még mosatlanul, egymás mellé rakosgatjuk a fürtöket egy lapos dobozba, így könnyebben el lehet kerülni, hogy összenyomódjanak.
A konyhakészen vásárolt leveszöldségeket – mint a répa, gyökér, karalábé vagy zeller – mindenképp hűtőben tároljuk. Csomagoljuk őket nedves papírtörlőbe vagy tegyük zacskóba, esetleg egy tál vízbe, mert különben nagyon gyorsan kiszáradnak.
A paprika a leghosszabb ideig a hűtő zöldségesrekeszében tartható frissen. Soha ne tegyük zacskóba, mert könnyen be tud fülledni, és ne mossuk meg előre, mivel a nedvesség gyorsítja a romlását. Inkább hálóban vagy lazán elhelyezve tároljuk. Minél húsosabb a paprika héja, annál tovább megőrzi ropogós állagát.
A retek akkor fejti ki az élvezeti értékét, ha friss és ropogós. Ezért mindig vágjuk le a zöldjét, mert az elszívja belőle a nedvességet, így gyorsabban ráncosodik. Egy légmentesen záródó műanyag dobozban, néhány napig frissen tarthatjuk a hűtőben.
A salátát érdemes akkor megvásárolni, amikor még aznap vagy legkésőbb másnap felhasználjuk. Addig elegendő a konyha hűvösebb részén tárolni, mert szobahőmérsékleten ízletesebb, mint hűtve. Ha azonban már megmostuk, vagy mégsem fogy el időben, akkor mindenképp tegyük be a hűtőbe.
A viaszos fajtájú almák néhány hétig elállnak, de a legjobb, ha 3 °C körüli, magas páratartalmú helyen, például földes pincében vagy fagymentes melléképületben tárolhatók. Érdemes őket egyenként papírba csomagolni, és egy vagy két sorban, polcon vagy nyitott papírdobozban tárolni.
A tojásokat nem szükséges hűtőbe tenni, főleg nem az ajtajába, ahol a gyakori nyitogatás hőingadozást okozhat. Jobb, ha a kamra leghűvösebb pontján tároljuk, ahol viszonylag állandó a hőmérséklet, és az eredeti papírdobozában tartjuk, ami megvédi a sérülésektől.
A száraz hüvelyeseket, mint például a babot, lencsét, csicseriborsót, szójababot ne úgy védjük a bogaraktól, hogy a hűtőbe tesszük. Jobb helye van a hűvös spájzban. Ha félünk a kártevőktől, inkább tegyünk melléjük szárított levendulát.
A sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé akkor érzi igazán jól magát, ha homokos földben tároljuk őket a pincében. Amennyiben nincs pincénk, akkor a kamrába tegyük, méghozzá a földre, egy jól szellőző kosárba, így később fonnyad meg. A friss fűszernövényeket, mint a kapor vagy a petrezselyemzöld, tegyük egy vízzel teli vázába, és tároljuk szobahőmérsékleten, hasonlóképpen, mint a vágott virágot.
A burgonyákat ne rakjuk a hűtőbe, mert a keményítő cukorrá alakul, amitől édes és lisztes ízű lesz. Ehelyett csomagoljuk papírzacskóba vagy hálóba, és úgy mehet a 7 °C körüli, sötét, hűvös helyre. Vigyázzunk, ha a tárolás folyamán fény éri, akkor a héja megzöldül, a húsa pedig keserű lesz. Ne rakjuk alma és hagyma mellé, mert azok etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja a csírázást, segítik egymás rothadását.
A vöröshagymát inkább ne tegyük a hűtőbe, mivel a nedvesség elősegíti a penészesedést. Hálós zsákban, ritka szövésű rekeszben vagy faládákban tároljuk, és így helyezzük egy jól szellőző kamrába. Ha már felvágtuk, tartsuk a hűtőben, de alaposan csomagoljuk be, hogy ne szívja magába a többi étel szagát.
A paradicsom íze és állaga érzékeny a hőmérsékletre. A hideg roncsolja a zamatát, lisztes, kásás állagú lesz. Tároljuk a konyhapulton, a szárával lefelé. Ha pedig éretlen, tegyünk mellé almát vagy banánt, mivel ezek segítik az érését.