Fedezd fel olcsó ebéd ötleteinket! Készíts ínycsiklandó vasárnapi fogásokat minőségi és kedvező áron! Részletekért kattints!
Összegyűjtöttünk pár finom, ugyanakkor olcsó ebéd ötletet a Fanny magazin segítségével. Érdemes kipróbálni a következő recepteket!
Hozzávalók (4 személyre): 1 vöröshagyma * 2 sárgarépa * 800 g burgonya * 1 ek. olaj * 500 ml tej * 150 g zöldbab (fagyasztott) * só * 1-2 ág petrezselyem * 100 g sonka * fehér bors
Elkészítés:
1. A meghámozott hagymát vágjuk finomra, a megtisztított répát, és burgonyát kockázzuk fel. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk rajta az előkészített zöldségeket néhány percig. Öntsük fel 1 l vízzel, valamint a tejjel, és forraljuk fel. Ezután kis lángon főzzük a levest 20 percig.
2. A kissé felengedett zöldbabot főzzük roppanósra forrásban lévő, sós vízben. A petrezselymet mossuk és szárogassuk meg, majd csipkedjük le a leveleit, és csíkozzuk fel azokat.
3. Húzzuk le a levest a tűzről, és forgassuk bele a leszűrt zöldbabot, a felcsíkozott sonkával együtt. Végül sózzuk, borsozzuk meg. Forrón, a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 300 kcal
Ár: 2500 forint
Hozzávalók (4 személyre): 150 g füstölt szalonna * 2 vöröshagyma * 2 zöldpaprika * bors * 800 g sertéslapocka * só * 3 gerezd fokhagyma * 1 ek. pirospaprika * 1 paradicsom * 2 ek. tejföl * 1 ek. liszt
Elkészítés:
1. A szalonnát csíkozzuk fel 3-4 milliméteresre; a hagymát hámozzuk meg, kockázzuk fel; a paprikát megmossuk, felszeleteljük, majd a hagymához hasonló méretűre vágjuk; a hússzeleteket enyhén átlósan7-8 milliméteres csíkokra vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk; végül a paradicsomot is megmossuk, és felkockázzuk.
2. Egy magas falú serpenyőben a szalonnát alacsony fokozaton, időnként kevergetve pár perc alatt átlátszóra pirítjuk, ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát is, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg az alap opálosan áttetsző nem lesz.
3. Ezután hozzáadjuk a tokányhúst, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna is sós, és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a fokhagymával, majd fűszerezzük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük, és a kockázott paradicsomot is beletesszük. Ezzel is jól elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd lefedjük, és takaréklángon nagyjából 60-70 perc alatt puhára pároljuk.
4. Ha megpuhult, egy kis tálba kanalazzuk a tejfölt, hozzáadjuk a lisztet, és habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a raguhoz öntjük. Pár percig kevergetve készre főzzük a tokányt.
5. Melegen, általában nokedlivel vagy tésztával, esetleg rizzsel és savanyúsággal fogyaszthatjuk a szaftos-ízes, megunhatatlan csikós tokányt.
Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 518 kcal
Ár: 2500 forint
Hozzávalók (4 személyre):
A palacsintához: 20 dkg liszt * 2 tojás * 300 ml tej * 200 ml szénsavas ásványvíz * 1 csipet só
A sütéshez: étolaj
A töltelékhez: 1 vöröshagyma * 2 ek. étolaj * 50 dkg csiperkegomba (szeletelve) * só * őrölt bors * 2 gerezd fokhagyma * 2 ek. liszt * 1 csokor petrezselyemzöld * 30 dkg tejföl * 1 kk. édes-nemes pirospaprika
A tálaláshoz: tejföl
Elkészítés:
1. A palacsintához habverővel összedolgozzuk a lisztet, a tojást, a tejet, az ásványvizet és a sót.
2. A töltelékhez meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, majd megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, aztán sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a meghámozott és összezúzott fokhagymát.
3. Meghintjük a liszttel, hozzáforgatjuk a finomra vágott petrezselymet és a tejfölt, ezután pedig megszórjuk a pirospaprikával. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
4. Kiolajozunk egy közepes méretű tapadásmentes serpenyőt. Belemerünk egy kisebb merőkanálnyit a tésztamasszából. Ezután néhány percig sütjük, majd spatulával óvatosan megfordítjuk a palacsintát, és a másik oldalát is aranyszínűre sütjük. Ugyanígy sütünk palacsintákat az összes tésztából.
5. Végül megtöltjük mindet a tejfölös-gombás keverékkel, és egy kevés tejföllel tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 450 kcal
Ár: 2500 forint
Hozzávalók: 80 dkg oldalas * 3 vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * fél brokkoli * 1 kis karfiol fele * negyed zellergumó * negyed karalábé * keményítő * 1 kávéskanál szárított majoránna * 1 csipet őrölt babérlevél * 1 dl fehérbor * 2 evőkanál zsír * só * bors
Elkészítés:
1. Szükség szerint hámozzuk és tisztítjuk a zöldségeket, majd nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. Egy kisebb tepsit vastagon kikenünk a zsírral, beleöntjük a zöldségkeveréket, elegyengetjük.
2. Az oldalast ízlés szerint egy- vagy kétcsontos darabokra vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal és a fűszerekkel. Egyenletesen elosztva rátesszük a zöldségkeverék tetejére. Öntünk rá egy kevés vizet. Alufóliával lezárjuk, és 170 fokos sütőben jó órán át sütjük. Utána levesszük a takarást, a sütő hőmérsékletét felemeljük 180 fokra, és még fél órán át pirítjuk.
3. Ha már szép piros a pecsenye teteje, kivesszük s sütőből. Kiemeljük a húsdarabokat és a zöldségeket, a tálalásig melegen tartjuk. A visszamaradt zöldséges szaftot átönjük egy kis lábasba, és egy kevés keményítővel besűrítjük.
Elkészítési idő: 120 perc
Egy adag: 490 kcal
Ár: 2500 forint