A disznótoros finomságok laktatók, kiváló ebéd vagy vacsora készülhet belőlük, és egyszerűen elkészíthetőek. Sokszor azonban minden elővigyázatosság ellenére kipukkad a hurka, kolbász. Pedig pofonegyszerű a megoldás, nagyanyáink is így sütötték.
A hihetetlen népszerűségnek örvendő sült kolbásznak, sült hurkának csak kevesen tudnak ellenállni. A nap bármely szakában jóízűen megesszük, akár hentesnél kenyérrel, mustárral, de a jól elkészített disznótoros a szépen terített vasárnapi asztalon is megállja a helyét! Azonban nagyon sokszor fordul elő, hogy az ízléses tálalásnak lőttek, mert a legnagyobb körültekintés és gondosság ellenére is szétdurran a kolbász vagy a hurka – és ebből a szempontból teljesen mindegy, serpenyőben vagy tepsiben sütjük-e. Ezekkel a jól bevált trükkökkel azonban elkerülhető a katasztrófa.
Külön kell sütni őket
A régi asszonyok titka a sütés módjában rejlett: nem tették egymás mellé a hurkát és a kolbászt, és nagyon óvatosan bántak a hőfokkal. Legfeljebb 160 Celsius fokra tekerjük fel a sütőt, így garantáltan ínycsiklandó látványt nyújt a tányéron a disznótoros.
A hurkát tilos, a kolbászt kötelező megszurkálni
Az alacsony hőfoknak köszönhetően egyben marad a hurka sütés közben, ám ha megszurkáljuk, akkor pont a szúrások helyén fog szétrepedni a bél. Nem ugyanez a helyzet a kolbásszal: azt viszont érdemes egy picit megszúrni. Nem a repedés, hanem az ízvilág miatt: sokkal szaftosabb, zamatosabb lesz, ha a paprikás zsír ki tud csorogni a lyukakon.
Kolbász sütése
Tegyük lábasba vagy tepsibe, és tegyünk alá egy evőkanál disznózsírt. Közép-meleg sütőben, lassan süssük meg.
Hurka sütése
A véres és májas hurkát lábasba vagy tepsibe tegyük, és nem túl forró sütőben kezdjük el sütni. Tűzhelyen, serpenyőben mindig fedő alatt süssük! Tegyünk alá kevés zsiradékot, majd tíz perc sülés után vegyük le a fedőt, és pirítsuk készre.
Így nem lesz zsíros
Süthetjük a sütő grillrácsán is a hurkát és a kolbászt, ha nem szeretnénk, hogy tocsogjon a zsírban. A másik módszer, hogy alufóliába csomagoljuk őket egyesével, úgy tesszük be a sütőbe, hiszen így zsír nélkül is szaftos marad.
1. Áztassuk hideg vízbe a hurkát-kolbászt 5 percre!
2. Tegyünk alá kevés olajat és vizet!
3. Mindig hideg sütőben kezdjük sütni!
4. Kis lángon süssük fél órán át, majd két fakanál segítségével óvatosan fordítsuk meg, és süssük további tíz percig!
5. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!
A klasszikus tálalás a ropogós héjú fehér kenyér és a mustár, de végtelen a lehetőségek tárháza. Van, aki uborkával, savanyú káposztával eszi, mások kenyér helyett ropogós sült krumplira szavaznak. Hagyományosan a disznótorost sós főtt krumplival szokás tálalni.
A kifogástalan sült kolbász és sült hurka titka a hideg víz! Sütés előtt áztassuk hideg vízbe pár percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját!