A nagyi tojáslevesének, sült karajának, vagy túrógombócának az ízét valószínűleg még mindenki a szájában érzi. Most felidézzük ezeket a népszerű recepteket – de csavarunk rajtuk egy kicsit.
Forrás: mindmegette.hu
Citromos-tárkonyos tojásleves
Elkészítési idő: 40 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 személyre): 4 tojás * 1 nagyobb citrom * 2 ek olaj * 1 tk köménymag * 2 csapott ek liszt * 1 ek pirospaprika * 2 gerezd fokhagyma * só, frissen őrölt bors * 1 ek morzsolt tárkony. A tálaláshoz: aprított petrezselyem * pirított kenyérkockák
Elkészítés: A rántáshoz egy lábasban hevítsük fel az olajat, szórjuk rá a köménymagot, kevergessük 1 percig. Adjuk hozzá a lisztet is, és folyamatos keverés mellett pirítsuk világosra. Húzzuk le a lábast a tűzről, majd tegyük a liszthez a pirospaprikát, és reszeljük hozzá a meghámozott fokhagymát. Tegyük vissza a lábast a tűzre, keverjük át. Adjunk hozzá 1 ek vizet, keverjük simára, majd még kétszer 1 ek vízzel ismételjük ezt, végül öntsük fel 1,2 l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tárkonyt, és forraljuk fel.
A tojásokat egy tányérban villával verjük fel, majd csorgassuk a leveshez, és közepes lángon, kevergetve főzzük még kb. 5 percig. Végül facsarjuk bele a citrom levét.
Aprított petrezselyemmel megszórva, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Zsebes karaj snidlinges krumplipürével
Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csont nélküli sertéskaraj egyben * 2 ek olívaolaj * 1 tk morzsolt zöldfűszer vagy grillfűszerkeverék * 10 dkg trappista sajt * 8 dkg húsos szalonna * ½ sárga kaliforniai paprika * só, frissen őrölt bors. A krumplipüréhez: 8 dkg burgonya * 5 dkg puha vaj * só, frissen őrölt bors * reszelt szerecsendió * 200-250 ml tej * 1 csokor snidling
Elkészítés: A karajt mossuk meg, hártyázzuk le. Alakítsuk ki a zsebeket: éles késsel sűrűn irdaljuk be úgy, hogy nem vágjuk át teljesen a húst. Az olívaolajat keverjük össze a fűszerkeverékkel. Kenjük át ezzel a karajt. Ezután töltsük meg a zsebeket a hasábokra vágott sajttal és szalonnával, valamint a megmosott, felcsíkozott paprikával, majd sózzuk, borsozzuk. Tegyük a karajt tepsibe, öntsünk alá kb. 100 ml vizet, és takarjuk le alufóliával. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 60 percig. Vegyük le az alufóliát, és 200 fokon pirítsuk meg. Közben a püréhez a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára. Szűrjük le, még melegen törjük át krumplitörővel, és adjuk hozzá a puha vajat, apránként a tejet is, ízesítsük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. A snidlinget vágjuk finomra, keverjük a krumplipürébe, vagy szórjuk a tetejére.
Tipp: A sajtot érdemes belecsomagolni vékonyra szelt szalonnába, hogy sütés közben ne folyjon ki a zsebekből.
Zabpelyhes túrógombóc
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (10-12 darabhoz): 25 dkg túró * 8 dkg apró szemű zabpehely * 1 tojás * 4 dkg porcukor * natúr joghurt. A morzsához: 2 ek olaj * 6 ek apró szemű zabpehely * 6 ek zsemlemorzsa
Elkészítés: Az áttört túrót keverjük össze a zabpehellyel, a tojással és a porcukorral. Letakarva pihentessük a masszát 30 percig. Ezután nedves kézzel formázzunk belőle 10-12 gombócot, és főzzük azokat lobogó vízben a felszínre jöveteltől számított 3-4 percig. Végül szűrőlapáttal szedjük ki mindet, és csepegtessük le. Serpenyőben hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg rajta a zabpehellyel elkevert zsemlemorzsát. Forgassuk meg a keverékben a gombócokat, azután tálaljuk őket egy kevés joghurttal meglocsolva.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.