Van, aki a bárányra esküszik, míg másnak sonka vagy nyúl nélkül nincs igazi húsvét. Azonban az sem mindegy, hogy milyen körettel kínáljuk, mennyire változatos és ínycsiklandó a tálalás. Mit szólnak a sárgarépával töltött burgonyagombóchoz vagy a sonkás-tojásos galuskához?
Hozzávalók: 1,5-2 kg-os nyúl darabolva 1 nagyobb hagyma 2-3 sárgarépa két gerezd fokhagyma 3-4 ág kakukkfű 2 ág rozmaring 4-5 szem borókabogyó só bors mustár fél liter barna sör liszt olaj 1 ek. méz A nyúldarabokat megsózzuk, enyhén borsozzuk, lisztbe mártjuk, és a felforrósított olajon körbesütjük, amíg a hús aranybarna kérget nem kap. Majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, rádobjuk a nagyobb, 2-3 centis darabokra vágott répákat, és pár percig pirítjuk. Ekkor beletesszük a kakukkfüvet, rozmaringot, borókát, fokhagymagerezdeket, felöntjük a sörrel, és addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ezalatt a szaft is kicsit besűrűsödik. A végén kevés mustárral, sóval és egy kanál mézzel ízesítjük.
TIPP: Köretnek sárgarépával töltött burgonyagombócot adunk.
Hozzávalók: 40 dkg burgonya 13 dkg finomliszt só frissen őrölt bors 12 ág rozmaring 1 tojás A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, és még melegen összetörjük (különben darabos lesz).
Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, frissen őrölt borsot, finomra vágott rozmaringot, és a lisztet.
Összegyúrjuk, és kiveszünk egy tojásnyi nagyságú tésztát, aminek a közepébe mélyedést formálunk, majd belerakjuk a nyúl mellett megpárolódott és összetört sárgarépát.
Gombócot formázunk belőle, és enyhén sós vízben kifőzzük. Közben vajon egy kis morzsát pirítunk, és ha elkészültek a gombócok, akkor átforgatjuk benne őket.
160 grammos diéta
A 160 grammos diéta nem tartozik a manapság divatos fogyókúrás irányzatok közé. Aki ezt a diétát követi, elsősorban egészségügyi okokból kényszerül rá: inzulinrezisztencia vagy terhességi cukorbetegség a leggyakoribb ok, amiért az orvos előírja a szigorú szabályok szerinti étkezést. A diéta azonban nem megkötéseket, hanem lehetőségeket rejt magában Kun-Tomán Viki, a Tipikus Flammeres gasztroblog szerzője szerint. Receptjei bizonyítják, hogy munka mellett, a mai rohanó világban is lehet és kell is tennünk egészségünk megőrzéséért a helyes táplálkozással.
Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye 2 púpos teáskanál paradicsompüré 1 evőkanál frissen aprított oregánó 1 evőkanál friss kakukkfű 6 szelet bacon só bors a körethez: 20 dkg gersli (árpagyöngy) 6 dl zöldségalaplé 4 szál újhagyma 1/2 fej vöröshagyma 1 evőkanál friss kakukkfű A körethez a gerslit alaposan leöblítjük, hogy a felfogott víz átlátszó legyen. A vöröshagymát felkockázzuk, az újhagymát felszeleteljük. Egy vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a gerslit, majd felöntjük az alaplével. Lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt megpároljuk. Az újhagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, a kakukkfűvel együtt a gerslihez adjuk.
A szűzpecsenyéről levágjuk a zsíros, inas részeket. A paradicsompürét elkeverjük az oregánóval és a kakukkfűvel, kevés sóval és borssal. A húst megkenjük a fűszeres paradicsompürével, majd betekerjük a baconnel. Legalább 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a húst, és előmelegített sütőben először 10 percig 200 fokon, majd 15 percig 160 fokon sütjük. Szeletelés előtt kb. 5 percet pihentetjük.
Szénhidráttartalom: 1 adag 41 g szénhidrátot tartalmaz.
Kalóriatartalom: 1 adag 534 kalóriát tartalmaz.
Nem kell feltétlenül drága combsonkát venni húsvétra, az a lényeg, hogy a megvásárolt hús tényleg jó minőségű legyen. A részletekbe Bezselics Ildikó, a ketcicakonyhaja blog háziasszonya avatja be az olvasót.
Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!