A kutatók szerint a legtöbb család hűtőjében vannak penészes zöldségek és maradékok, rohadt felvágottak, amelyek a kukában végzik. Csak Nagy-Britanniában 7 tonna élelmiszer landol évente a szemétbe, és ennek jó része megelőzhető lenne, ha mindenki tudná, mit hova kell pakolni a hűtőben és rendesen be is állítanák a hőmérsékletet- írja a Daily Mail.
Az élelmiszerek 75%-a ugyanis azért megy tönkre, mert túl hideg vagy túl meleg van a hűtőben, de ha rendesen be lenne állítva a gép, egy kisebb vagyont megspórolhatna az ember.
Benti hőmérséklet
Az közismert tény, hogy a hűtő alján lévő polcokon van a leghidegebb, de az kevésbé, hogy a hőmérséklet bent nem állandó. A szakértők szerint egy háztartási hűtőben 0-4 fok között kell lennie az átleghőmérsékletnek. Ez ugyanis megakadályozza az olyan baktériumok szaporodását, amely károsak az egészségre. Viszont fontos, hogy ne a minimum mellett döntsünk - vagyis ne 0 fok legyen bent -, mert az vízes alapú élelmiszerek így könnyen megfagyhatnak.
Minél több dolgot tart a hűtőben, annál nehezebben biztosítja a gép a kiválasztott hőfokot, ezért amit nem kell, ne tartson sosem hűtőben. Ha nagyon hideg van bent, és kevés dolgot tárol éppen, akkor érdemes egy-két korsó vizet betenni, hogy ezzel vegye el az élét a hidegnek. Az az ideális, ha csak háromnegyed részig van feltöltve, mert úgy a levegő megfelelően tud a hűtőben áramolni, így jól tud működni a rendszer.
Bár sok modellben van beépített hőmérő, a szakemberek szerint érdemes venni és beletenni egyet, mert sokkal megbízhatóbb, ráadásul egy-egy polcot külön is meg tud mérni vele.
Mit hova?
A keménysajtokat akár 10 fokon is lehet tárolni, így ezeket felülre tegyük. A saláták 5-6 fokon huzamosabb ideig bírják, így nem érdemes a gyümölcsök közé tenni az alsó polcra. A banánt azonnal vegye ki a hűtőből, ugyanis azt például nem szabad betenni, mert hamarabb bebarnul a hidegtől. A kenyérre is igaz ez, a keményítőre sincs jó hatással a hideg, hiszen a keményítő cukorrá változik a hidegben, így az ízét és az állagát is rossz irányba befolyásolja. A bogyós gyümölcsöket az őszibarackot és a szilvát is kapja ki a hűtőből, mert csak rosszabb lesz az íze, ha ott tartja.
A maradékokat a felső polcon kell tárolni, jól lezárt dobozokban. A főtt rizst gyorsan tegye be, mert nem gondolná, de az tényleg hamar mérgezővé tud válni, hiszen gyorsan szaporodik benne a Bacillus cereus. - Ez egy tok nélküli baktérium, spórákat csak oxigén jelenlétében képez, amennyiben a spórák megfelelő körülmények közé kerülnek, vegetatív alakokká válnak és toxint termelnek. Az otthoni ételmérgezések mintegy 5 %-ért felelős a rizs. -
Ha kibont egy konzervet, semmi esetben se tegye vissza a hűtőbe, a fém nemcsak kellemetlen ízt ad majd az ételnek, de a konzervdobozban lévő vegyszerek is reakcióba kezdenek lépni a élelmiszerrel, amely így még az egészségére is káros lehet. Soha semmit ne tartson nyitva a hűtőben, ez az egyik legfontosabb szabály. A ketchup a mustár és a lekvár addig ne kerüljön be, amíg nem nyitotta ki, még véletlenül sem, ugyanis csak foglalja a helyet.
Ha biztonságos hűtőszekrényt szeretne, havonta ki kell tisztítani meleg szappanos vízzel - nem mosószerrel - és évente egyszer le kell engednie.
Gyümölcsöt mosatlanul tegyen az alsó polcra, és a leghidegebb rekeszbe tegye a tejtermékeket a nyers húsokkal - halakkal - egyetembe. A középső polcokon van a tojások helye, a pácolt húsoké az olajbogyóé is minden ehhez hasonló élelmiszereké.
A felső polcon a borokat, a maradékokat, a készételeket és a magvakat tartsa. A hűtő ajtajában narancslevet, majonézt, lekvárt, mustárt önteteket. Ha a narancslé frissen facsart, akkor az alsó polcon a helye. Ugyanígy az ajtóba tehető - legfelülre - a vaj és a lágysajtok.