A világ ötven legegészségesebbnek tartott ételét állította össze a <a href="http://time.com/3724505/healthy-recipes-healthiest-foods/" target="_blank">Time</a> magazin Alica Romano bostoni dietetikus segítségével. A Bors ebből szemezgetett.
Forrás: Thinkstock
A sajtok közül a kecskesajt került az ötvenes listára. Fehérjében, kalciumban és vasban is gazdag. Szendvicshez és salátákban érdemes fogyasztani.
Bármilyen meglepő, a pattogatott kukoricát is ezek közé sorolják. Fontos azonban, hogy kevés zsiradékkal készítsük el. A rosttartalma miatt sorolták a legjobbak közé.
A kókusz is a legjobbak közé került. Kiemelik az íze gazdagságát, a magas káliumtartalmát, ami a stroke kockázatát csökkenti. A cukrozatlan reszeléket javasolják saláták megszórására is. – A mesterséges tápoktól mentesen etetett marha húsát fontos fehérje- és vasforrásnak tartják.
A lazackonzerv is bekerült az ötven közé. D-vitamin-tartalmával elősegíti a kalcium felszívódását és ezzel a csontok fejlődését.
A tenger gyümölcsei közül az osztriga is az ötven között van. Nagyszerű fehérjeforrásnak tartják. A vas-, a kalcium-, a cink- és a B12-tartalma miatt pedig a ideg- és a vérsejtek egészségéhez járul hozzá.
A citromot a C-vitamin-tartalma miatt tartják egészségesnek, ami segíti a sebgyógyulást és a lereszelt héja egy kis pluszízt ad például a süteményeknek.
A gyümölcsök közül az ötvenes listán van az eper, amit nem csak C-vitamin-tartalma miatt soroltak ide, hanem azért is, mert a diétás táplálkozásnál is fontos szereplő lehet, és segít a szív egészségének megőrzésében.
A savanyú káposzta amellett, hogy magas rosttartalmú, jó forrása a vasnak, a mangánnak, a réznek, a magnéziumnak és a kalciumnak. Elősegíti az emésztést.
Fogyasztásra javasolt a cékla, a sütőtök, a szotyi és a pisztácia.
A legjobb ötvenbe befért a kávé is, de csak cukor és tejszínhab nélkül.