Tartósan rossz a kedve? Nyomottnak, kedvetlennek érzi magát, akkor lehet, hogy az étrendjében van a hiba. Bizo- nyos növényekkel ugyanis hatékonyan küzdhet a depresszió ellen.
Fodros kel
A klinikai depresszióval diagnosztizált emberek között nagyon sok a magnéziumhiányos. A fodros kelben viszont rengeteg a magnézium, ami fontos ahhoz, hogy az agyban megfelelően menjenek végbe az energiát biztosító biokémiai reakciók.
Koktél- paradicsom
Antioxidáns és gyulladásgátló hatású, mivel a paradicsomban sok a likopin. Ez az anyag a héjban található, éppen ezért a legjobb, ha koktél-vagy cseresznyeparadicsomot eszünk, így fogyasztjuk ugyanis a legtöbb héjat.
Fekete szemű bab
Szakértők szerint a folsav szerepet játszik a dopamin és a szerotonin termelődésében. Már- pedig a fekete szemű bab folsavban rendkívül gazdag. – Ezeknek a hormonoknak a hiányában pedig sokkal feledékenyebbek, érzékenyebbek vagyunk, könnyebben dühbe gurulunk, és kevesebbet alszunk.
Kamilla
Sok benne a quercitin, ami nyugtató hatású – nem véletlen, hogy már a kamillatea illatának belélegzésétől nyugodtabbnak érezzük magunkat. Párologtathatjuk is a főzetét, de teaként fogyasztva is jótékony hatású.
Oreganó
Minél többet fogyasztja, annál jobb az esélye, hogy legyűri a depressziót, a kimerültséget és levertséget. A benne található savfélék ugyanis ezekkel sikerrel veszik fel a harcot.
Lila burgonya
Jódban is gazdag, ami segít stabilizálni a pajzsmirigy hormonjait, melyek ha nincsenek a megfelelő értéken, okozhatnak rosszkedvet. Az ilyen fajtájú krumpliban található antioxidánsok segítenek csökkenteni azokat a sejtszintű gyulladásos folyamatokat, amelyek többek között a rossz hangulatért is felelősek.
Cukkini a kedvencem
– Igyekszem nagyon tudatosan táplálkozni – mondja Kocsis Korinna modell, szépségkirálynő. – Reggelire müzlit eszem, napközben igyekszem sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Kedvencem a cukkini, a répa, a paradicsom és az avokádó. De a kelkáposztát inkább kerülöm. Szedek táplálékkiegészítőket is, mindez hozzájárul a jó közérzetemhez. Viszont megfigyeltem, hogy ha kicsit elengedem magam, például egy ünnepen, zsírosabb, cukrosabb ételeket eszem, az megviseli a szervezetem.