Aktuális

Enyhe télben mérgezhet a disznótoros

Bors

Létrehozva: 2018.01.11.

Folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok, volt olyan nap, amikor több helyen 17 fokot is mértek. Ilyen időben a télen esedékes disznóvágáskor különösen nagy gonddal kell bánni a húsokkal, hogy elkerüljük a betegséget, vagy rosszabb esetben egy tragédiát.

Forrás: MTI

Szabadban ne tartsuk

Az otthoni disznóvágás 7-8 fokban még nem jelent veszélyt a húsokra, azonban a melegebb időben már fontos odafigyelni, főleg a főtt dolgokra, mint például a rizses hurkára, májasra vagy disznósajtra – írja a Délmagyar. Melegben már nem jó, ha ezeket a termékeket nem a hűtőben tároljuk, mivel megromolhatnak. Ezenkívül már a tárolási technika sem a régi: őseink sokkal több sót használtak, amely a nedvességen kívül hőt is elvon a húsból, így még inkább tartósítja azt.

Fontos a higiénia

Ilyen időben nagyobb figyelmet kell fordítani a kezünk és az eszközök tisztaságára is. Biztosítsunk a kézmosáshoz szükséges meleg vizet és megfelelő tisztálkodási eszközöket is. Mielőtt a húshoz érnénk, mindig alaposan tisztítsuk meg a kezünket. Figyelni kell arra is, ha a hús földdel vagy béltartalommal érintkezett, akkor nem elég lemosni azt, érdemes egy vékony rétegben levágni az érintett területet.

Lassan abáljunk

A húsokat lassan kell abálni, hogy a belsejük is alapos hőkezelésen menjen át – írják a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján. Érdemes több kisebb adagot készíteni a különböző töltelékhúsokból, mivel például a két kilónál nagyobb disznósajt belseje nem forrósodik át megfelelően, így a kórokozók sem pusztulnak el. Emellett a sonkákat sem ajánlott felszúrni, mivel a baktérium­spórák a termékbe kerülhetnek. A füstölésre is figyelni kell: lassú, hideg eljárást kell alkalmazni, az elkészített termékeket pedig hűvös helyen kell tárolni. 

Gyilkolhat a kolbász

A sonka- vagy kolbászmérgezés néven elhíresült botulizmus egy baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, amely a szervezetbe jutva már kis dózisban is halált okozhat. A méreganyag álltalában a nem megfelelően hőkezelt, füstölt sonkában, kolbászban, valamint disznósajtban fordul elő. A hús elfogyasztása után pár nappal az ember levertnek érzi magát, izzad, izomfájdalmai és hasi panaszai vannak, emellett látási zavarok, valamint szájszárazság is jelentkezhet. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni, és hívjuk fel a doktor figyelmét arra, hogy a beteg disznóhúst fogyasztott. A betegség megfelelő hőkezeléssel elkerülhető: az alaposan átforralt ételtől nem lehet megbetegedni. Emellett a meleg is rossz hatással van a baktériumra, így érdemes a hidegebb téli napokra időzíteni a disznóvágást.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek