Állatorvosnak készült, ehhez képest az ország egyik legjobb pékjévé avanzsált Szabadfi Szabolcs. A 44 éves férfinek több péksége és étterme van, jelenleg egy olaszországi pizzakészítő-világbajnokságra és egy meghívásos Las Vegas-i versenyre gyúr.
A háromgyerekes édesapa sokat jár Itáliába. Nemrég az egyik sokszoros pizzabajnokkal vett részt egy kovászoló- tanfolyamon. A háromnapos szakmai eszmecsere után a bajnok beajánlotta őt egy szűk körű amerikai, vegasi versenyre.
A hét minden napján dagasztja a pizzatésztát és süti a bagetteket (képünkön) Szabolcs, akinek 26 év meló után sincs szabadnapja. Persze a finomságok készítése mellett „kutatás-fejlesz- téssel” is foglalkozik.
– Óriási divatja van a vegetáriánus vonal- nak, ezért egy zöldségekkel teli sajtos piz- zával készülök. Nehézség, hogy itthonról nem vihetek ki alapanyagot. Leszállás után az első parkolóban el kell kezdenem éleszt- getni a kovászt, hogy a három nappal későbbi versenyre megfelelő tésztám legyen – avat be minket Szabolcs, aki 12 fős csapattal megy a tengerentúlra.
Tavaly indult egy pármai pizzakészítő- világbajnokságon, és a 730 indulóból a 48. lett. – A tésztám ránézésre vastagnak tűnik, de levegővel teli, így harapásra ropogósan összeesik. A versenyen próbáltam megjeleníteni az országot, magyar mangalicával, eperrel és spárgával dolgoztam.
A megmérettetésen vizsgál- ják a tésztát, a feltéteket, az összetevőket, az étel külalakját és ízét. Szabi négy éve jött haza külföldről, akkor még egy kis standon árult a piacon, manapság száz ember dolgozik neki.
– A csupa szív tanáraimnak köszönhetően szerettem bele a szakmába. A világ minden táján sütöttem már, rengeteg technológiá- val találkoztam, de a legjobb tapasztala- taim Olaszországban voltak – magyarázza a Borsnak a kőszegi származású mester.