Már szinte mindenhol súlyra mérik itthon a fagylaltot. A cukrászok szerint a minőség a lényeg, de arra sincs például szabály, hogy valódi gyümölcsből készüljön a termék.
Egy hatalmas adag fagylalt képén indult el a vita a napokban a Facebookon. Egy „kenés” olasz fagylalt és két gömb magyar fagyi került egymás mellé. Sokan állítják, külföldön teljesen más a fagyihoz való hozzáállás.
Nem is kell messzire menni, a szomszédos Szlovákiában például ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgoznak mint nálunk, ám mindössze 150 forintot kérnek el egy gombócért a cukrászok. A legtöbb helyen – főképp a városközpontokban – nem ritka a 250-300 forintos gombócár, ezért cserébe 4-5 dekányi fagyit kapunk, ami egy pingponglabdának megfelelő méret.
A magyar szokásokból fakadó elvárás azonban teljesen más: minél nagyobb fagylaltot akarnak az emberek, minél olcsóbban. Így terjedtek el a műízű, aromákkal ízesített gömbök.
Mitől kézműves a kézműves?
Az esetek többségében fagyiporból dolgoznak az eladók. Ha látja benne a gyümölcsöt, akkor jobb minőségre számíthat, mert ebben az esetben nem aromával dolgoztak. De ez sem kézműves fagyi, mert az csak természetes alapanyagokat tartalmaz, mint például tejet, tejszínt, gyümölcsöket.
Nincsenek szabályok
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete azon dolgozik, hogy pontosabbak legyenek az élelmiszerkönyv előírásai, ugyanis most minimális irányelvek vonatkoznak csak a fagylaltra. Így fordulhat elő, hogy a gyümölcsfagyik gyakran nem tartalmaznak valódi gyümölcsöt, helyette aromákkal és színezékekkel tömik tele a krémeket. Hasonló a helyzet a tejalapú termékeknél is, tejszín helyett sok helyen növényi zsiradékot használnak. Ehelyett szabályoznák a szárazanyag-, tej-, tejszín-, vaj- és gyümölcstartalmat, és a térfogatot is.
Kerülje a ríkitó színeket
A gyerekeket szeretnék megfogni például mesefigurákról elnevezett fagyikkal, amelyek már messziről rikítanak a színük miatt.
A szakemberek ezzel kapcsolatban óvatosságra intenek. – Ezeket a rikító fagyikat rengeteg emulgeálószerrel lehet elkészíteni, mely feltapad a szájpadlásunkra és a nyelvünkre, és a második nyalás után már nem is érzünk semmilyen ízt. Aromákat vagy mesterséges színezékeket tartalmaznak – mondta el Grátzner Tamás a Zaol.hu-nak.
Hitelesített mérőkanállal dolgoznak
Liptai Claudia párja, Pataki Ádám cukrászmester elárulta: a mérőkanalak hitelesítve vannak, a túl szerény áron kínált fagyiban pedig felesleges gyümölcsöt keresni.
– Valóban sokan reklamálnak, ha fagyiról van szó, de azt tudni kell, hogy a fagylaltkanalak is hitelesítve vannak 3-4-5 dekás adagokra. Ami pedig 200 forint, vagy annál olcsóbb, egyszerűen nem készülhet valódi gyümölcsből, vagy vaníliából. Nem lehet olcsóbban adni, miközben a vaníliarúd kilója 140 ezer forint, a pisztáciapaszta kilója pedig 20 ezer forint – mondta a Borsnak Pataki Ádám. A szakember szerint nem lehet összehasonlítani az olasz és a magyar fagyit. Ott ugyanis az árképzés is más, adagokban mérik, és 2-3 eurótól, vagyis körülbelül 600-900 forinttól indulnak az árak.