A toroskáposzta isteni finom és laktató étel, főleg a hidegebb napokon. A jó hír, hogy többféleképpen is elkészíthetjük, sőt diétás változata is van.
Pirított kolbászt rá!
A tejfölt ön is csak tálaláskor teszi a káposztára? Az egészséges életmód híve, Schobert Norbi jobban szereti, ha egyenesen összefőnek az ízek.
– A sertészsírt egy fazékban megolvasztom, megpirítom benne a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadom a 60 deka sertéshúst, megpirítom ezt is, majd fűszerpaprikát szórok rá, és felöntöm fél liter alaplével. Ezután mehet bele a 70 deka átmosott, vágott, savanyú káposzta. Sózom, borsozom, és beledobok két darab babérlevelet, majd fedő alatt 1,5 óra alatt készre párolom. Amíg készül, 5 deka Update-lisztet kikeverek egy kis pohár tejföllel, és három evőkanál olajjal, majd ha már megpuhult a hús, folyamatos kevergetés közben hozzáadom a káposztához, és még egyszer, utoljára felforralom. Akinek kedve van, tálaláshoz piríthat hozzá kolbászt vagy szalonnát. És ha még hízni sem szeretne, akkor Update-kenyeret egyen hozzá – adta a tippet a fitneszguru.
Füstölt bordaporc a titkom
Éva nem változtatott sokat a konyháján a diétája miatt, csak az alapanyagokkal játszik, így teszi ezt a finom káposztával is.
– Az alapját úgy készítem el, mint a pörköltet: a hagymát olajon megfuttatom, majd mehet bele a paprika, só, bors és a delikát, majd beleteszem a disznóhúst is. A savanyú káposztát először lemosom, és csak utána mehet a húsos lébe. Az én egyik titkom, hogy dobok még bele füstölt bordaporcot, amitől nagyon finom íze lesz, a másik titok pedig, hogy a végén még megszórom egy kis Update-rizsszemtésztával, ami beszívja a felesleges levet, és mégsem hizlal. Egyébként nagyon nem kellett átalakítanom a konyhámat, mivel mindent ugyanúgy főzök, mint eddig, csak Update-alapanyagokkal. Észre sem veszi a család a változást, sőt van, ami finomabb is így – mondta kacagva Éva.
Sörrel bolondítsuk!
Pataky Péter séf a TV2 Ízes élet című műsorában is bemutatta az ő saját, különleges receptjét. A hagyományossal ellentétben a húst és a káposztát külön készíti el.
– Nekem az vált be a legjobban, hogy a káposztát egy kerámiatálba teszem, és ezt külön megsütöm. Amíg az sül, olaj és zsír helyett szalonnát pirítok ki, és ezen főzöm meg a húsokat. A sertéscsülköt kicsontozom, de a csontot is megfőzöm. Felvágom az oldalast is, és mind mehet bele a szalonnás alapba, a felaprított hagymával együtt. Teszek bele sót, lefedem, és lassú tűzön hagyom legalább egy-két órát párolódni. Vizet csak akkor öntök rá, ha nagyon muszáj, sőt egy kevés sörrel is megbolondítom. Közben a káposztát néha-néha megforgatom, hogy ne égjen oda. Ha készen van a káposzta és a hús is, akkor előbbit beleteszem a szaftos húshoz, és hagyom egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
Egyszerű és gyors
Bódy Margó a lehető legegyszerűbben készíti el a toroskáposztát, és ahogy kell, jó nagy adagban, hogy a rokonságban mindenkinek jusson.
– Egy lábasba beleteszem a 25 deka zsírt, a sót, majd felteszem az egykilós oldalast két deci vízzel a tűzre, és pirosra sütöm. Leöblítem a két kiló savanyú káposztát, kicsavarom, és ráteszem a húsra. Öntök alá körülbelül fél deci vizet, megszórom borssal, sóval, összekeverem, lefedem, és hagyom, hogy összesüljön. Néha megkavarom, hogy ne égjen oda, és ha kész, akkor kenyérrel vagy bodaggal tálalom – részletezte az énekesnő.