Mindegy, hogy reggelire, vacsorára vagy előételként, egy rendes magyar család asztalán időről időre ott van a körözött. A megfelelő kenyérrel nem csak isteni, de diétás is lehet.
Lehet bátran zsírosból készíteni
A kazincbarcikai Ibi Ferencék konyhájában is minden hagyományosan készül, a titkuk csak a szénhidrát és a cukrok elhagyásában van: – A körözöttet nálunk a feleségem készíti, de megválogatjuk, mivel esszük: mindig az Update 3,5 gramm szénhidráttartalmú kenyerével, ami sokkal alacsonyabb, mint a boltié.
A többi hozzávalóval nem szoktunk variálni, rendes zsíros túrót és tejfölt használunk, mivel zsírra szüksége van a szervezetnek. Ezzel az étrenddel fogytam két év alatt 25 kilót, és a legjobb, hogy sikerül is tartani a súlyom. A vérképem is sokkal jobb, pedig a zsíros ételeket nem hagytam el, de a mennyiségre figyelek – magyarázta Ferkó.
Norbi mustárral bolondítja meg
Ha körözöttről van szó, a fitneszguru Schobert Norbi egyáltalán nem a zsírszegényet kedveli:
– Ennek a magyaros ételnek elmaradhatatlan kelléke a tehéntúró és a tejföl, s ezekből nem a sovány változatokat használom, sokkal inkább a kenyérrel kell játszani! A szénhidrátcsökkentett vekni tökéletes választás a körözötthöz, mivel a szénhidrátot kell visszább venni az étrendben. Az Update szeletelt kenyér ugyanakkor sok rostot és fehérjét tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezetnek.
Norbi elárulta azt is, hogy ő mivel dobja fel a körözöttet: – A keverékhez mindig teszek egy teáskanállal az Update mustárból, ettől sokkal finomabb lesz. Az alap hagyományos: tehéntúró, tejföl, finomra vágott vöröshagyma és a kihagyhatatlan fűszerpaprika, na meg egy pici kömény.
Maradjanak épek a hagymadarabok!
Szendrei Bence őszintén bevallotta, nem kedvence a körözött, de mégis van trükkös receptje, amivel bárkit levesz a lábáról: – Általában az ízlik a legjobban mindenkinek, amelyikbe köménymagot teszek. De azt is úgy, hogy előtte száraz tepsiben vagy serpenyőben addig melegítem a magokatt, amíg ki nem pattognak, majd morzsolóban szétnyomkodom apró darabokra – fedte fel a titkát a TV2-n futó MasterChef Junior zsűritagja.
– A másik trükköm a hagyma, amit nem szabad szétnyomkodni, mert kijön a leve, helyette nagyon apró darabokra vágom egy éles késsel. Hozzávalóknál a jó zsíros tehéntúróra esküszöm, amit megbolondíthatunk egy pici juhtúróval is, de utóbbit inkább csak fűszer gyanánt használjuk! Ne tegyünk bele túl sokat, mivel van, aki markáns íze miatt nem szereti, viszont nagyon finom ízt ad a kész körözöttnek.
Fűszeres és olívaolajos a vagányoknak
A hagyományostól eltérő is lehet finom – ezt vallja Anatoli Belov, a Husikám séfje, aki különböző fűszerekkel dobja fel a magyaros ételt.
– A jó minőségű tehén- és kecskesajt elengedhetetlen alapja a körözöttnek. Vörös- vagy újhagyma helyett apróra vágott mogyoróhagymát teszek bele, de a metélőhagyma sem maradhat ki. A fűszerekkel sem érdemes csínján bánni: mehet bele igazi magyar pirospaprika, tárkony, turbolya és feketebors, amit előtte egy serpenyőben megpirítok. Mindig teszek bele egy pici extra szűz olívaolajat is, hogy krémesebb legyen. Tálaláshoz finom, puha kenyeret választok, és egy pohár fehérbor is tökéletes hozzá.