Aktuális

Ha kell, daraboljuk fel a gyereknek a gyümölcsöt!

Bors

Létrehozva: 2018.11.26.

Minden évben egyre kevesebb egészséges élelmiszert fogyasztunk, ez a gyerekekre is vonatkozik. Pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük a bennük található anyagokra.

Veszélyben a fiatalok

A túlsúly és az elhízás évről évre egyre magasabb a 4 és 10 év közötti gyermekeknél – erre jutott a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Sőt a 11–18 év közöttiek 24 százaléka – tehát minden negyedik gyerek – túlsúlyos vagy egyenesen elhízott, ami egyértelműen az étkezésre vezethető vissza. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a Borsnak elmondta, hogy már kiskorban nagyon fontos, hogy megszerettessük a gyerme­kekkel az egészséges ételeket.

– A gyümölcsök és zöldségek alapvető táplálékaink, amelyek vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat tartalmaznak, amelyeknek kiemelkedő egészségmegőrző, betegség-megelőző szerepe van. Ezért fontos, hogy a gyermekek minél előbb ismerkedjenek meg a zöldségekkel és a gyümölcsökkel. Vonjuk be őket az ételkészítésbe, díszítsünk, szobrászkodjunk együtt velük, de az is sokat segít, ha együtt megyünk ki velük a piacra – mondta el a szakértő.

Napi 400 gramm kell

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fej­lődé­sében. Nemcsak ná­lunk, hanem az egész világon tapasztatható, hogy az emberek egyre kevesebbet esznek ezekből a termékekből. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk. Becslések szerint a magyar átlag dupláját, vagyis naponta 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene enni.

Jobb a természetes

Az emberi szervezet nem tud előállítani vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ezért fontos, hogy kívülről megkapjuk ezeket. A gyermekek esetében a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt egyenek.

– A rostok na­gyon fontos szerepet játszanak a gyermekek anyagcseréjében és emésztésében is. Szerencsére hiánybetegségek csak ritkán alakulnak ki, de az immunrendszerre hatással van az A-, a B- és a C-vitamin is. Azt gondolom, hogy a mesterséges vitaminokat kerülni kell, ha egy mód van rá, sokkal jobb, ha természetes anyagokból kerülnek ezek a szervezetbe. Persze ha szükség van a pótlásra – például egy betegség alatt –, akkor be kell avatkozni, de legjobb, ha a gyermek saját maga eszi meg a zöldségeket, gyümölcsöket – magyarázta dr. Varga Károly gyermekorvos.

Kell a példa

A szakértők egyetértenek abban, hogy nem az erőltetés a legjobb módszer arra, hogy a gyermek több egészséges élelmiszert egyen. Ez leginkább a felnőtteken múlik, ugyanis a kicsik a szüleiktől veszik a példát. Ha minden kötél szakad, trükköket is bevethetünk, hogy rávegyük az evésre.

- Adjunk neki frissen facsart gyümölcslevet
- Pároljuk meg a zöldségeket
- Vágjuk fel a zöldségeket csíkokra, és készítsünk mellé joghurtos mártogatóst
- Formáljunk alakzatokat a gyümölcsből
- Süteményszaggatóval készítsünk alakzatokat, és szúrjuk fel a darabkákat egy pálcikára
- A krémleveseket is szívesebben eszik meg a gyerekek 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek