Ebben az időszakban mindenki előveszi a családi recepttár ünnepekre tartogatott gyöngyszemeit, és megörvendezteti vele a családot. Most a gyűjtemény gyarapításában szeretnénk segíteni a legjobb séfek útmutatásai alapján.
Szarvasgerinc málnás, glasszírozott céklával, pirított vajas nudlival
4 főre, elkészítési idő 120 perc
Hozzávalók: 800 g szarvasgerinc • 400 g vörös cékla • 400 g sárga vagy gyûrûs cékla • 1 csokor kakukkfű • 200 g málna • 2 dl vörösbor • 1 ek akácméz • 1 tk só • 1 kk bors A nudlihoz: 1/2 kg burgonya • 150 g liszt • 2 tojássárgája • 1 egész tojás • 100 g vaj • 1 csipet só, bors • 2 ek olaj
Elkészítés:
1. A szarvasgerincet lehártyázzuk, majd négy egyenlő steakre vágjuk, körbesütjük, sóval-borssal fűszerezzük. 180 °C-os, elômelegített sütôben 5–8 perc alatt közepesen átsütjük.
2. A céklákat alufóliába csomagoljuk. 160 °C-os sütôben kb. 2 óra hosszat sütjük. Amikor kész, megtisztítjuk és tálalás elôtt kakukkfüves vajon átpirítjuk.
A nudli elkészítése: A krumplit héjában megsütjük, megtisztítjuk, majd krumplinyomóval áttörjük. Kihűlés után a liszttel és a tojással képlékeny tésztát gyúrunk belôle, és kisodorjuk nudlinak. Forrásban levô vízben 3 perc alatt kifôzzük.
Málnaglase elkészítése: A málnát a mézzel és a 2 dl vörösborral összeforraljuk, botmixerrel átmixeljük, majd átszûrjük.
Tálalás: A málnaglase-ből a tányérra teszünk, az átforgatott céklakarikákat a málnaglase-re helyezzük. A szarvasgerinceket kettévágjuk, és a céklára rakjuk. A pirított nudlikat kisebb halmokban helyezzük el a tányéron. Tálaláskor durvára ôrölt sót és borsot teszünk a szarvasra.