Ebben az időszakban mindenki előveszi a családi recepttár ünnepekre tartogatott gyöngyszemeit, és megörvendezteti vele a családot. Most a gyűjtemény gyarapításában szeretnénk segíteni a legjobb séfek útmutatásai alapján.
Halászlé
4 főre, elkészítési idő 120 perc.
Hozzávalók:
1 kg hal (vegyesen: kárász, keszeg, ponty, törpeharcsa) • 1 közepes fej hagyma • 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika • 1 gerezd fokhagyma • 1 mokkáskanál só • 1,5 l víz • tépett tészta
Elkészítés:
1. A halat vékony pengéjű késsel beirdaljuk.
2. A belsőségeket külön tesszük.
3. A halat meghajlítjuk, a vágásokba bedörzsöljük a sót, majd a halhúst 2–3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tíz percig állni hagyjuk.
4. A halhoz kilónként egy közepes fej hagymát finomra vágunk.
5. Az edénybe helyezzük a hagymát és a halakat. Hideg vízzel felöntjük.
6. Amikor felforr, hagyjuk főni öt percet, amikor kioldódott a zsírja, erre rakjuk rá a paprikaport és innen lobogó tûzön kb. félórát fôzzük.
7. A végén belehelyezzük a belsőségeket, és azokat is megfôzzük.
8. Főtt, tépett tésztával tálaljuk.