Az ünnepi időszak nehezebb étkezéseire úgy készülhetünk fel hatékonyan, ha bevezetünk néhány változtatást az étrendünkben.
– Nem kell lemondani a hagyományos karácsonyi ételekről, csak válasszunk egészségesebb alapanyagokat, főzési formákat – tanácsolja a Bors olvasóinak Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.
A vörös húsok helyett kerüljön több zsírszegény, fehér hús a tányérra, és a hallal sem szükséges megvárni a gyertyagyújtást. A szokásos panír rengeteg olajat szív fel, így jelentősen növeli az energiatartalmat. A natúr húsok hirtelen kisütve párolt zöldségekkel, alternatív gabonafélékkel, mint például kölessel, hajdinával tálalva ízletes és egészséges alternatívát jelenthetnek a krumpli vagy a rizs helyett.
Ha ragaszkodunk a burgonyához, főzzük meg héjában, majd megpucolva, szeletelve tegyük tepsibe, ízlés szerint bőven fűszerezzük, és pár csepp olajjal lelocsolva süssük pirosra. A salátákhoz, habaráshoz tejföl helyett érdemes kefirt vagy sovány natúr joghurtot használnunk, így szintén „csalhatunk” egy keveset a kalóriákkal.
– Ha túl sokat ettünk, a nap hátralévő részében és lehetőleg másnap is tartsunk enyhe diétát sok folyadékkal. Könnyíti az emésztést az édeskömény, az ánizs és a borsmentatea, persze cukor nélkül. Ezeket bátran kortyolgathatjuk az ünnepek alatt. Akár vény nélkül kapható, emésztést elősegítő szerekhez is nyúlhatunk – árulta el a szakember.