Ebben az időszakban mindenki előveszi a családi recepttár ünnepekre tartogatott gyöngyszemeit, és megörvendezteti vele a családot. Most a gyűjtemény gyarapításában szeretnénk segíteni a legjobb séfek útmutatásai alapján.
Marhapofapörkölt
4 főre, elkészítési idő 5 óra
Hozzávalók:
marhaalaplé • 2 kg marhacsont • 1 kg marhahúsnyesedék • 3 fej vöröshagyma • 4 gerezd fokhagyma • 4-6 db babérlevél • 10-15 szem fekete bors • 1 csokor petrezselyemszár
Elkészítés:
A marhacsontot és a húsnyesedéket 1-2-szer leforrázzuk, majd tiszta, hideg vízben a többi hozzávalóval lábasba tesszük, vízzel felöntjük, felforraljuk, majd kis lángon három órán át főzzük annyi vízben, hogy a csontot és húst szépen ellepje, azaz az elfôvô vizet ha kell, akkor pótoljuk.
Pofahús: 2 kg marhapofa • 1 kg kacsazsír
Elkészítés: A megtisztított pofahúst négycentis kockákra vágjuk, majd tepsibe tesszük, a kacsazsírt hozzáadjuk és 190 fokra elômelegített sütôben félórát sütjük, sózzuk, borsozzuk.
Pörköltalap: 60 dkg salotta- vagy vöröshagyma • 5 gerezd fokhagyma • 2 zöldpaprika • 2 paradicsom • 3-4 kk fűszerpaprika • 1 kk köménymag • 2 kk paradicsompüré • só • bors
Elkészítés: A hagymát alacsony lángon aranybarnára pirítjuk, majd köménnyel, borssal, paprikával és sóval ízesítjük, ezt követően 30 percet pároljuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva további 10 percet együtt fôzzük. Végül mixerrel az egészet krémesítjük.
A pörkölt: A megpirított marhapofát a krémesített pörköltalaphoz adjuk, a marhaalaplével adagolva beállítjuk a nekünk megfelelő állagot, végül ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
Galuska: 0,5 kg liszt • 3 tojás • 2 dl víz • 2 kk tejföl
Elkészítés: A vizet felforraljuk, sózzuk, a fent említett hozzávalókat lágyan összekeverjük, majd a kapott tésztát a forrásban lévô vízbe beleszaggatjuk, 6-8 percig fôzzük, ezt követôen jeges, sós vízben kihûtjük, végül leszûrjük.