Schuwa kenyér – 60 éve, ugyanúgy
Hozzávalók:
140 g vaj • 140 g cukor • 1 csipet só • 6 tojássárgája • 6 tojásfehérje selymesen, lazára felverve • 140 g étcsokoládé felolvasztva • 1 csipet só • 120 g liszt • dió, kandírozott narancshéj
Elkészítés:
1. 140 g vajat, 140 g cukrot 1 csipet sóval és 6 tojássárgájával simára keverünk, majd hozzáadunk 140 g olvasztott étcsokoládét.
2. Ehhez jön a 6 tojásfehérje egy csipet sóval lazán felverve és a 120 g liszt kanalanként hozzáadva. A végén kevés vágott diót és kandírozott narancshéjat keverjünk a tésztához. 3.Egy hosszúkás sütőformát gondosan béleljünk ki sütőpapírral (vágjuk ki az alját és az oldalára a csíkot, és kevés tojásfehérjével rögzítsük a formához, hogy szép alakú tésztát kapjunk).
4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 55 percig süssük. Rácson hűtsük ki.
Csokoládés narancsív – ahogy az Augusztnál készül
Hozzávalók:
1 kg bio-, kezeletlen héjú, érett narancs • 2 l víz • 1 kg cukor • 200 g étcsokoládé
Elkészítés:
1. A narancsot beáztatjuk, 4 napon keresztül naponta cseréljük rajta a vizet, és a narancsok felületét átdörzsöljük.
2. Ezt követően a héjat negyedelve bevágjuk és óvatosan meghámozzuk, hogy a narancsok héja sérülésmentes legyen.
3. Forró vízbe dobva átforraljuk, hogy a héjak fehér belsejét le tudjuk választani. Utána a narancsszínű réteget 1 centi vastag csíkokra vágjuk.
4. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, és ebben főzzük tovább a narancshéjíveket: felforraljuk, majd lehûtjük, többször egymás után, amíg üvegessé válik a héj.
5. Rácson lecsöpögtetjük, kiszárítjuk, és olvasztott csokoládéba mártjuk.