Lázár chef már közel egy éve él családjával Dél-Spanyolországban, jelenlegi munkái ugyanis ideiglenesen Marbellához kötik. Andalúziából jelentkezik a húsvét apropóján egy kis élménybeszámolóval és természetesen legújabb receptjeivel.
Forrás: Kovács-Siklósi Melinda
Mennyiben különbözik a húsvét spanyol ünneplése a miénktől?
Ez lesz az első húsvétunk Spanyolországban, izgatottan várjuk, mert a spanyolok legfontosabb ünnepéről van szó. Amikor először hallottam a húsvét szót spanyolul: semana santa, nem is értettem, hogy miért a Mikulásról akarnak velem beszélgetni, mikor nem erről szólt a kérdésem. Már azt hittem, valamit rosszul mondtam, amikor kinevettek és mondták, hogy igen, ebbe a félreértésbe sokan belefutnak, az angol santa, azaz Mikulás szó miatt. De spanyolul a santa szentet jelent. Jó, hogy ezt még az elején tisztáztuk… Na de a lényeg: minden régiónak megvan a saját hagyománya, így Andalúziának is, ahol mi élünk. Azt persze egy percig se felejtsük el, hogy Spanyolországban vagyunk, ahol akármennyire is erősen vallásosak az emberek, a fiesta nem maradhat el. Vagyis a hit és a bulizás nem zárja ki egymást.
Milyen ez a „buli” valójában?
Azt mondják, a legjobb helyre jöttünk, ha a spanyol húsvétra vagyunk kíváncsiak. Állítólag itt a leghangulatosabb az ünneplés. Húsvét hetén látványosabbnál látványosabb felvonulásokat tartanak, amelyek jellemzője, hogy nagyon színesek, de minden mozzanatát átitatja a vallásosság. A legnagyobb, legkomolyabb felvonulásokat Sevillában és Málagában tartják, amelyek során bibliai jeleneteket ábrázolnak az utcákon. Málagában vallási és katonai parádékkal, felvonulásokkal, rengeteg színes virággal és füstölővel ünnepelnek. Meg természetesen a hamisítatlan spanyol hangulattal. A málagai húsvét legjellegzetesebb eleme a tronos – hatalmas díszes színpadok, rajta Jézus áldozatát bemutató jelenetekkel –, amit több száz egyházi tag hordoz körbe Málaga utcáin, miközben hosszú, bíborruhát viselő, bűnbánatot gyakorló alakok és feketébe öltözött nők csoportja kíséri őket gyertyával a kezükben. Mindez csöndben történik, de ezt a csöndet spanyol népzene töri meg, flamencós beütéssel, ami általában az erkélyekről szól, éppen arra, amerre a tömeg halad.
Hol ünnepelnek a családjával?
Természetesen ott leszünk Málagában, hogy személyesen is átélhessük ennek az ünneplésnek a hangulatát. De nem én lennék, ha nem kérdeztem volna kicsit utána az étkezési szokásoknak is a kollégák körében. Vajon mit esznek a spanyolok húsvétkor? Rengeteg választ kaptam, és mondhatom, a recepteken is volt némi vita, mert hát ahány ház, annyi szokás ugyebár.
Mit készített el a hallott receptek közül?
Igyekeztem kihámozni a lényeget, és már meg is főztem három ételt abból a tízből, amivel a lelkes kollégák elárasztottak. Egy hagyományos böjti levest rengeteg zöldséggel és tőkehallal, egy csicseriborsós-spenótos ragut és egy húsvéti fánkot választottam, amelyeknek a receptjét most meg is osztom a kedves olvasókkal.
Lázár chef spanyol húsvéti receptjei ide kattintva olvashatók.