<p>Napi 2222 fekvőtámaszt csinál, hatvancentis a bicepsze, Andre Rush séf mégis a konyhában a legboldogabb. A főzésre annyira rágyúrt, hogy Donald Trump is nála kosztol. </p>
Magyar barátja, Szedlacskó Ádám meghívására néhány napra Budapestre látogatott Andre Rush, a világ legizmosabb séfje. A szakáccsal, aki már négy amerikai elnökre – Bushra, Clintonra, Obamára és Trumpra – főzött, természetesen egy edzőteremben, a fővárosi Flex Gymben találkoztak a Bors munkatársai. Rush szabadúszóként dolgozik a Fehér Házban, elsősorban különleges eseményekre hívják főzni. – Minden elnök mást és mást kedvelt, de alapvetően mindenki egészségesen próbál táplálkozni. Ezeket az embereket a világon mindenütt különlegességekkel kínálják, de az otthonukban szeretik a házias ételeket, egyszerű ízeket. Obamáék például kizárólag a saját kertjükből származó zöldségeket és gyümölcsöket ettek, George W. Bush imádta a barbecue-t, és Trump is igyekszik kiegyensúlyozottan táplálkozni. Mindig arra törekedtem, hogy a lehető legjobb munkát adjam ki a kezeim közül, mert úgy gondolom, nincs különbség ember és ember között, legyen az az Egyesült Államok elnöke vagy egy hajléktalan – meséli a séf, aki különleges pályát futott be.
– Már gyerekként mindig a konyhában ügyködtem anyukám mellett, csodáltam, ahogy élvezte a főzést és boldoggá tett mindenkit maga körül – mesél nekünk gyerekkoráról a 135 kilót nyomó mesterszakács, aki állítása szerint naponta tízezer kalóriát fogyaszt, napi menüjében többek között 24 tojás, négy egész sült csirke és rengeteg zöldség, illetve folyadék szerepel. De Rush az elmúlt napokban valósággal beleszeretett a jó gulyásba is.
– Bár nem én voltam a legnagyobb a korosztályomban, kifejezetten erősnek számítottam. A középiskola után több főiskolától is kaptam sportösztöndíjat, végül a hadsereget választottam, mert szerettem volna tenni valamit a hazámért – folytatja Andre.
A 24 év alatt szolgált Afganisztánban, Koreában és a világ más pontjain is, 1994-ben pedig szakács lett, és azóta szinte mindent megtanult a főzésről, amit csak lehet. Így a csokoládé- és tortakészítéstől a jégszobrok faragásáig semmi nem jelent neki problémát.
– Sokan kérdezték, miért akartam éppen séf lenni, amikor annyi mást is csinálhatnék. De imádom azt, amit főzés közben érzek, és akkor, amikor elfogyasztják az ételeimet. Édesanyám a múlt szombaton hunyt el, ő is biztatott, hogy tanuljam ki a mesterséget, és kövessen az álmaimat, mert akkor leszek igazán boldog.
A Fehér Ház szakácsa nyíltan vállalja, hogy sok egykori katonához hasonlóan ő is poszttraumás stresszel küzd, emiatt is járja a világot, hogy üzenete minél több helyre eljusson.
– Ezt a betegség nem tűnik csak úgy el, és sosem leszel igazán jól. Az egyetlen lehetőséged, hogy megtalálod a módját, hogy megbirkózz vele. Nekem az emberek segítenek és az, hogy minden negatív dolgot megpróbálok átfordítani valami pozitívummá. Rengetegen keresnek meg a problémáikkal, és ha segíteni tudok, az rám is pozitívan hat, de a főzés is segít a különböző lelki gondok elűzésében – zárja beszélgetésünket Rush, akinek hamarosan könyve és saját tévéműsora is lesz.
Andre Rush napi 1-2 órát tölt az edzőteremben, emellett pedig napi 2222 fekvőtámaszt nyom le, ezzel irányítva rá a figyelmet arra, hogy naponta 22 háborús veterán követ el öngyilkosságot.
– A stressz, a szorongás mindenki, még a gyerekek életében is jelen van, sőt az internet korában nekik még nehezebb a dolguk. Az öngyilkosság napjaink legpusztítóbb járványa, évi 800 ezer áldozattal.