Aktuális

Elértük a platót? Egyre kedvezőbbek a járványgörbe adatai

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.12.08.

Úgy tűnik, végre eredményt hoztak a november 11-én meghozott és betartott szigorú korlátozó intézkedések. A járványügyi adatok kedvező irányba fordultak.

Forrás: SZD – Vas Népe

Az országos tisztifőorvos vasárnap úgy fogalmazott a járványügyi adatokkal kapcsolatban, hogy azt reméli, hamarosan bekövetkezik a „platózás”, ami a járvány második hullámának csúcsát jelenti. Müller Cecília elmondta, az intézkedések bevezetése után három-négy héttel jelennek meg az eredményeik, a halálozások esetében pedig ez az időszak még hosszabb lehet. Csupán a fertőzésszám csökkenése utáni harmadik-negyedik hétre várják azt, hogy az elhunytak számában is javulás mutatkozik.

Csökkenőben az elhunytak száma

Dr. Rusvai Miklós virológus professzor szerint végre valamennyi adat kedvező irányba fordult.

A következő napok adatai döntik el, hogy ez egy tendenciaszerű csökkenés vagy csak egy megnyugvási szakasz, mindkettő elképzelhető – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

A halottak száma pénteken volt a legmagasabb – aznap 193, többségében idős, krónikus beteg hunyt el –, de a többi statisztikában más napokon mutatkozott csúcs.

A kórházban kezelt betegek számának a járványgörbéje még inkább vízszintes, ott még nem indult meg a csökkenés, ami a halottak és a lélegeztetőgépen lévők számánál minimálisan már kivehető a grafikonból – mutatott rá a szakember.

Én abban bízom, hogy mostantól lefelé fognak tartani ezek a szomorú statisztikák, és a szombaton közölt pénteki adatoknál magasabb értékeket már nem fogunk tapasztalni a következő héten

– fogalmazta meg dr. Rusvai.

Mit hoznak a következő napok?

Dr. Rusvai Miklós szerint ha stagnál is még néhány statisztika, kis szerencsével túl lehetünk a járvány csúcsán.

A járványgörbe vizsgálatakor soha nem szabad egy napi adatot nézni, hanem minimum 3–5, de a legjobb a 7 napos mozgó átlagot nézni. Én az 5 napos mozgóátlagot szoktam nézni, amiből egyértelműen kirajzolódik, hogy a görbe csúcsközelben, sőt már kicsit alatta van. Az ebből még nem derül ki, hogy a tendencia megmarad-e – magyarázta dr. Rusvai, aki szerint örülni már csendben lehet, de a pezsgőbontással még várni kell.

Arra lenne nagy szükségünk, hogy az októberi szintre menjenek vissza az adatok, de szerintem az január előtt nem következik be – mutatott rá a virológus, aki szerint, ha szerdáig lefelé mennek a számok, akkor valóban túllehetünk a járvány második hullámának csúcsán.

Beköszönt majd a harmadik hullám is?

Az, hogy lesz a járványnak Magyarországon harmadik hulláma, több tényezőn is múlik.

Egy esetleges harmadik hullám akkor jöhet, ha a jövőben komolyabb, tartós lazítások történnek, még a vakcinázás beindítása előtt. Tavasszal azért volt más a helyzet, mert az időjárás nem kedvezett a koronavírusnak, azonban a mostani időjárás épp ideális neki. Most már tudjuk, hogy a korlátozások, illetve lazítások nagyjából a bevezetés után három héttel éreztetik hatásukat – magyarázta a virológus.

Egy új felmérés szerint Ma­gyarország lakosainak csupán 30 százaléka vakcinapárti, ami nem sok jóval kecsegtet.

Egyelőre az is nagy kérdés, mennyien oltatják be magukat, hiszen még mindig nagyon sok az oltásellenes hang. Ha meglesz az ingyenes vakcina, és mindenki megkapta, aki kérte, a gazdaság nem állhat le többé, vagyis onnantól kezdve mindenkinek saját felelőssége, hogy kiteszi-e magát a fertőzésnek. Ahhoz, hogy védett legyen a lakosság és elérjük a nyájimmunitást, ahhoz legalább a népesség 60 százalékát be kellene oltani – zárta a professzor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek