Talán az egyik legtöbb módon felhasználható zöldségünk a burgonya. Pirítva, sütve, főzve, törten, hagymával, krokett formájában, dödölleként és pürének is mennyei. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől lesz igazán kiváló. Mi most eláruljuk a titkot, és bizton állíthatjuk: önök sem készítik majd ettől eltérően soha többé!
Az első aranyszabály, amit sokan figyelmen kívül hagynak, hogy ragaszkodni kell a megfelelő krumpliféle kiválasztásához! Pürének ugyanis a legalkalmasabb a sárga héjú, Ella burgonya! Persze a többiből is elkészíthetjük, de ha igazán jót szeretnénk adni a családunknak, nem érjük be bármelyikkel!
A második aranyszabály, hogy a burgonyát kockákra vágva tesszük fel főni, mégpedig hideg vízben! Ha a víz forrni kezd, csak akkor adunk hozzá egy kis sót, de ilyenkor tehetünk bele egy csipetnyi őrölt szerecsendiót! Van, aki a főzővíz felét tejre cseréli. Jól teszi!
A harmadik aranyszabály, hogy ügyelni kell a főzővíz mennyiségére! Ha túl keveset használunk, a burgonyánk leég, ha túl sokat, akkor pedig kioldódnak belőle a fontos ízanyagok! A legjobb, ha a víz egy ujjnyi vastagon lepi el a krumplit!
Ha megpuhult, szűrjük le, majd még forrón adjunk hozzá vajat és tejet, majd krumplinyomóval pépesítsük! Megbolondítjatjuk habtejszínnel, de főzőtejszínt inkább ne használjunk! Sózzuk meg, és fontos, hogy az ízek kiemelése érdekében egy kevés cukrot is adjunk hozzá! Ezután jól dolgozzuk el, és már el is készült a remek krumplipürénk!
Ez volt a kiváló köret alapváltozata, de persze tovább is gondolhatjuk! Keverhetünk belé kevés füstölt sajtot, parmezánport, vagy akár pirospaprikát és zúzott fokhagymát is!