Itt a tavasz, mindjárt vége a 40 napos böjtnek, de jön a bikiniszezonra való felkészülés, a diéták, fogyókúrák időszaka. Mint minden mást a koronavírus miatt, most ezt is kicsit másképp kell csinálni, mint eddig.
Forrás: Shutterstock
Az emésztés javítása nélkülözhetetlen a hosszútávú és egészséges testsúly megtartásában, így erre is fontos odafigyelni, nem csak a kalóriatartalomra. Ebben segít az eper, újhagyma, retek, spárga, saláta, mindig a szezonális zöldségek a legegészségesebbek.
Mint ahogy tavaly, idén is a kedvenc diétám a flexiáriánus diéta, ami a flexibilis és a vegetáriánus szóból lett összerakva
– kezdte a Borsnak Abonyi Orsi, dietetikus. - Alapelve szerint nem tilos a hús fogyasztása, de csak mértékkel szabad bevinni a szervezetbe. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kell enni és szigorúan tilos a feldolgozott étel és a cukor. Idén is ezt tartom a legkönnyebben tartható diétának.
– Tarthatja ezt a diétát az is, aki enyhe tünetekkel átesett a koronavíruson – folytatta Abonyi Orsolya – De ha valaki a fertőzés miatt súlyos beteg lett, nem volt étvágya, lefogyott, akkor felejtse el a diétát még akkor is, ha maradt még rajta súlyfelesleg. Mert az egészség mindennél fontosabb, a kinézetünknél is. És ami lement a betegség ideje alatt, az nem onnan ment le, ahonnan esetleg akarta volna. Aki pedig éppen karanténban van, mert elkapta a vírust, az majd csak akkor gondolhat diétára, fogyókúrára, ha már meggyógyult, és nem maradt következménye a fertőzésnek.
Az egészséges étkezéssel kapcsolatos gondolatok évről évre változnak. Az egykor népszerű szokások, mint például a zsírok mellőzése az étrendből, mára már elavultak. Új trendek jönnek, amelyek aztán megváltoztatják a táplálkozáshoz való hozzáállást. Az emberek számára a jövőben még fontosabbá válik az, hogy mi van az általuk elfogyasztott ételekben. Tisztában vannak a mesterséges anyagok káros hatásaival, és ezért nő az igény arra, hogy az élelmiszereket „természetes” állapotukban fogyasszák. Így sok gyártó már nem alkalmaz mesterséges színezékeket, tartósítószereket és édesítőket a termékeiben.
Nagyon szuper őstermelői piacok találhatóak már országszerte, ahol biztosan jó minőségű, és vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket, pékárut, és minden mást is be lehet szerezni.
Ezek pedig a pékáruk kivételével szinte minden diéta trendbe beilleszthetők – folytatta Orsolya.
• Elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonák fogyasztása.
• Fehérjebevitel terén a hangsúly az állati eredetű fehérjék helyett a növényi eredetűeken van.
• Alkalmanként fogyasztható csak hús és egyéb állati eredetű termék.
• Kerülje a feldolgozott élelmiszereket.
• Korlátozza a hozzáadott cukor-bevitelét.