Aktuális

Így működik a Novavax új koronavírus-vakcinája – más, mint az összes többi

Bors

Létrehozva: 2021.03.12.

Már az Európai Gyógyszerügynökség asztalán tornyosul a Novavax vakcinájának dokumentációja is, mely az eredeti vírus ellen 96, a brit mutáns ellen pedig 86 százalékban hatékony.

A magyar Bári Eszter irányításával kidolgozott Novavax koronavírus elleni vakcina jól vizsgázott Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték.

Az alegységvakcina a brit mutáns ellen is igen magas, 86 százalékos védettséget garantál. Az amerikai Novavax koronavírus elleni vakcinája az első úgynevezett alegységvakcina a koronavírus oltóanyagok egyre szélesebb palettáján.

– A Novavax cég vakcinája Amerikában már megkapta az engedélyt, és nagy valószínűséggel e hónap végén az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét is megkapja – magyarázta a BorsOnline-nak Dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

– A Novavax egy alegységvakcina, ami második generációs vakcinának számít. Ez az oltóanyag nem a tüskefehérjének a genetikai információját viszi be a szervezetbe, mint a mRNS és a vektor vakcinák, hanem a kész fehérjét. Az immunrendszer erre a kész fehérjére kezd el reagálni, ez ellen állít elő ellenanyagot. Ebben az esetben annyival egyszerűbb a szervezet dolga, hogy készen kapja a fehérjét, így nem neki kell legyártani – taglalta a vakcina működését a szakember.

Ennek a típusú vakcinának az is az előnye, hogy nem igényel különösen bonyolult szállítási és tárolási feltételeket – zárta a virológus.

Ez is érdekelheti!

Itt a nagy vakcina kisokos: mind az öt oltóanyag hatásos

Egyetlen nap alatt félmillióval nőtt a vírusfertőzöttek száma

Elkészültek az első védettségi igazolványok, a héten már postázzák

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek