Aktuális

Működnek a vakcinák: egy hónap alatt brutálisan csökkent az aktív fertőzöttek száma

Bors

Létrehozva: 2021.05.12.

A harmadik hullám a végéhez közeledik, zsinórban harmadszor ezer alatt a regisztrált napi új fertőzöttek száma.

Forrás: MTI

Elképesztő számokat mutatnak a szerdai fertőzöttségi adatok. Napról napra csökken az újonnan fertőzöttek és a koronavírusban elhunytak száma. A mai napon 905 az új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 793 784 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 888 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 592 440 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig egy hónap alatt 272 974-ről 172 456-ra csökkent. 2974 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 361-en vannak lélegeztetőgépen – olvashatók a friss adatok a koronavirus.gov.hu oldalán.

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak oltásra és 80%-uk meg is kapta azt. A regisztrált 16-18 évesek még ma foglalhatnak időpontot az oltásra, amely csütörtök és jövő hét kedd között lesz Pfizer-vakcinával. A 18 év feletti regisztráltak továbbra Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat tudnak jelenleg interneten foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. A kormány mai ülésén értékeli a járványügyi helyzetet.

A regisztrált 16 és 18 év közötti fiatalok még ma tudnak időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Erről a jogosultak SMS értesítést is kaptak. A kórházi oltópontok május 13. csütörtök és május 18. kedd közötti napokra kínálnak számukra időpontokat Pfizer vakcinával. Felhívjuk a figyelmet, hogy Pfizer-oltásra jelenleg kizárólag ez a korosztály tud időpontot foglalni. A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásra tudnak időpontot foglalni. Bővebben a 16-18 évesek oltásáról: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/meg-ma-tudnak-idopontot-foglalni-regisztralt-16-18-evesek

Kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu honlapon található Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni.

Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/igy-ellenorizheti-hogy-rogzitve-van-e-az-oltasa

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek