Itt a kovászos uborka szezonja! Most megmondjuk a tutit, hogy napon kell-e érlelni.
Buday Péter mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó az üveg aljára teszi a kaprot.
– Ahhoz, hogy jó kovászos uborkát készítsünk, már a vásárlásra is komoly figyelmet kell fordítani. Friss és szőrös legyen az ubi, tíz centinél nem sokkal nagyobbat kell venni. Ha a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk végét összeérintjük, vastagságban körülbelül az a méret. Alaposan mossuk meg. Erre alkalmas lehet a körömkefe. Én le szoktam vágni a végét, hogy ne legyen keserű, de ha elég friss, akkor nem kell. Utána hosszában két oldalt bevágom egy kés hegyével, de nem túl mélyre. Az üveget alaposan kimosom, és az aljára teszek kaprot, három szem borókabogyót és két gerezd fokhagymát. Aki fokhagymásabban szereti, tehet többet is. Ezután egymáshoz szorosan állítva beleteszem az uborkákat az üvegbe, és a tetejére mehet megint kapor. Afölé, ha nincs otthon kenyér, akkor krumplit teszek, ha van, akkor egy szelet kenyeret – árulta el a mesterszakács.
Ha összeállította a beltartalmat a mesterszakács, akkor vizet forral, literenként egy evőkanál sóval, visszahűti, és azzal tölti meg az üvegeket.
– Ha nagyon süt a nap, akkor kézmelegen ráöntöm, spatulával lenyomom, ráteszek egy tányért és kiteszem a napra, amíg jól felmelegszik, majd utána meleg helyre teszem, de nem napra – mondta el, és hozzátette, 2-3 nap bőven elég a finom eredményhez. Ha valaki nem biztos a dolgában, akkor vegye szemügyre a színeket.
– A lének és az uborkának a színén is látszik, hogy mikor jó: az uborka befakul. Kiveszem az üvegből, a levet leszűröm, az uborkát visszarakom, a szűrt levet ráöntöm, azután pedig le kell hűteni. A kovászos uborkát mindenki keményen szereti. Az a tapasztalatom, hogy ha sokat van a napon, akkor puha lesz. Ezért, ha meleg vizet öntök rá, akkor nem is teszem ki a napra, csak a teraszra, mert ott is elég meleg van. A 30 fok körüli időjárás nagyon jó – mondta Buday Péter.
Az énekesnő, Eszményi Viktóriarendszeres kovászos uborka készítő.
– Most már folyamatosan van nálunk kovi ubi. Ha elfogy, azonnal csinálok újabb adagot. Nálam egy nagy befőttes üvegbe negyven darab fér. Az előkészületek, a mosás, a felöntőlé elkészítése a só mennyiségével azonosak Buday Péterével, de az ízesítése egy kicsit más. Az üveg aljára a kapor mellé szórok néhány szem borsot, és pár babérlevelet is. Én összesen egy egész fej beirdalt fokhagymát használok. Ebből teszek az aljára is néhány gerezdet, és mivel nálam gusztusosan elhelyezve két sornyi állított uborka fér az üvegbe, a két sor közé is teszek belőle, ahogy babérlevélből is. Az uborkát négy oldalon vágom be, hogy a lé jobban átjárja. A tetejére megy a kapor és egy szelet kovászos kenyér, arra pedig a kistányér. Az üveg alá teszek egy mély edényt arra az esetre, hogyha kiforrna a víz. Kiteszem a napra, de ha már nagyon forr, akkor félárnyékba kerül. Most, hogy meleg van két nap alatt kész. Aztán kiveszem kisebb üvegbe, ráöntöm a leszűrt levet, és mehet a hűtőbe. Előfordult már, hogy fellépés miatt egy nappal később tudtam csak kivenni az üvegből, és akkor jobban megpuhult, de az íze jó volt, és természetesen elfogyott. Én a levét is nagyon szeretem, és egészséges is – mondta Eszményi Viki.