Koronavírus

Szlávik János megkongatta a vészharangot: A lopakodó omikronról beszélt

Létrehozva: 2022.02.07.

Módosítva: 2022.02.09.

Szlávik doktor az omikron új, lopakodó variánsáról beszélt.

Nem állunk jól, növekszik a kórházban ápolt betegek száma, sajnos növekszik az intenzív osztályon ápolt betegek száma és egyelőre nem csökken a halottak száma – értékelte az elmúlt hetet a dr. Szlávik János infektológus főorvos, hozzátéve:

ez egy teljesen természetes jelenség a járvány ezen szakaszában.

A Dél-Pesti Centrum Kórház főorvosa a hétfő reggeli Mokkában azt is elmondta, hogy egyelőre emelkednek az esetszámok, ez azonban a héten, vagy a jövő héten tetőzik, utána enyhül a vírus mostani hulláma. Szlávik szerint egyelőre lehetetlen megjósolni, mit hoz a jövő: egyes statisztikusok szerint nyáron, mások szerint ősszel újabb koronavírus-járványhullámra számíthatunk. Ám mint hozzátette, ez egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz.

A lopakodó omikron úgy tűnik, még jobban terjed, mint az eredeti variáns.

Ezt nehéz elképzelni, mert lassan már tényleg a kanyaró, vagyis a világon legjobban terjedő légúti megbetegedés terjedésénél vagyunk, de úgy tűnik, ez sem okoz súlyosabb tüneteket, úgyhogy nem kell aggódnunk – magyarázta Szlávik János.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy teljesen más a betegségen való átesés utáni és a védőoltás okozta védelem: előbbi – a kanyaróval vagy a bárányhimlővel ellentétben – nem ad védelmet.

– Ha valaki megfertőződik és meggyógyul, akkor 4-5 hónap múlva újrafertőződhet, hiszen egy újabb variánssal találkozik és újra megfertőződik. A védőoltások ennél sokkal szélesebb körű védelmet adnak.

Ne reménykedjen abban senki, hogy ha ő átesett a betegségen, akkor védett, vagy nem fertőződhet újra.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek