Az elmúlt tizenkét év munkájának köszönhetően a magyarországi szőlő-és bortermelés itthon előkelő helyen van minőségi termékeivel, és a nemzetközi piacon is versenyképes.
A hazai szőlészetről, borászatról tartottak sajtótájékoztatót az Agrárminisztériumban
A koronavírus-járvány miatti korlátozások a bor- és szőlőgazdálkodást kiemelten érintették, de az állami támogatásokkal nem csak stabilizálták a piaci helyzetét, de a bormarketing, és a gépesítési lehetőségek bővítésével jelentős fejlődések indultak a hazai szőlészet-borászat területén.
A borpiacra az átlagosnál jobban vetült rá a koronavírus árnyéka, ugyanis az egyik legnagyobb értékesítő, népszerűsítő csatornája, a rendezvények, vendéglátóhelyek korlátozásra kényszerültek.
Emiatt a kormány a szőlészeket és borászokat az elmúlt két évben 13 milliárd forinttal támogatta, az ágazat stabilizálása érdekében – mondta a Borsnak Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
Hazánkban 30 ezer vállalkozás foglalkozik, szőlészettel és borászattal.
A kormány 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a velük való együttműködésre, az ágazatot érintő rendeleteink is a szereplőkkel való kölcsönös párbeszéd után születnek meg.
A most bemutatott füzet is a közösen elért eredményeket vonultatja fel, és a szektort érintő kihívásokat, amit minden érintetthez eljuttatunk egyes szaklapokba fűzve, valamint személyesen a következő két hónap szakmai fórumain – emelte ki Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.
Feldman Zsolt a Borsnak elmondta: a következő időszakban egyre versenyképesebbé válhat a magyar borászat a géptámogatási támogatásnak köszönhetően. – A hazai szőlőtermelők értékesítési lehetőségeit rontotta az beáramló olcsó import borok itthoni borüzemekben történő palackozása, az ágazati ellenőrzésekkel ez a probléma megszűnt.
Már magyarországi címke alatt csak magyar szőlőből kerülhet bor a palackokba
– emelte ki mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.