Háború

"Azt se tudom, anyukám és a testvéreim élnek-e még egyáltalán" - megrázó vallomást tett egy menekült kislány

Címkék
frissUkrajna

Létrehozva: 2022.03.07.

A kislány elszakadt a családjától.

Beregsurányba nap mint nap rengeteg menekült érkezik Ukrajnából. A segítők olyan emberi sorsokkal találkoznak, amelyek gyakran könnyet csalnak a szemükbe. Ilyen annak a kislánynak is a története, aki a rokonokkal érkezett ide, édesanyjáról és testvéreiről nem tud semmit.

"Az anyukám, a nővérem és a kistestvérem kint ragadtak Kijevben” – mesélte a Ripost7-nek Milena.

Ott már olyan harcok vannak, hogy a bunkerig se tudnak elmenni, nemhogy ide utánunk jönnének. El se tudom érni őket, mert ahol laknak, találat érte a transzformátort, ez a legutolsó információm róluk. Azóta nincs villany, nem tudják tölteni a telefont, így azt se tudom, élnek-e még egyáltalán... Én éppen vendégségben voltam a Lvivben élő rokonoknál, így úsztam meg. De ahelyett, hogy örülnék, hogy megmenekültem, egyfolytában csak rajtuk jár az eszem. Mi lesz velem itt nélkülük?

Ibolya jobbra, fejkendőben (Fotó: Bánkúti Sándor)

„Nekem öt gyermekem van, nem ilyen jövőt szánok nekik, ezért jöttünk el” – mondja Ibolya. Nagyberegből érkeztek.

Nekünk csak ukrán papírjaink vannak, most szeretnénk itt, Magyarországon letelepedési engedélyt kérni és itt munkát találni. De azért nagyon fájó odahagyni mindent, azt a kis házat, amit egész életünkben építgettünk-szépítgettünk, a kertet a sok zöldséggel és gyümölccsel, meg a jószágainkat. Magunkkal nem hozhattuk őket, de ki fog nekik enni adni, mi lesz így velük?

– kérdezi és már potyog a könnye.

A legtöbben, elsősorban nők és gyerekek, csapot-papot odahagyva, egyetlen kis batyuval vágtak neki az ismeretlennek, szó szerint a halál elől menekülve. A férfiak otthon maradtak, hogy őrizzék és védjék meg a házat – ha kell, fegyverrel. 

„Félünk, hogy ha mind eljönnénk, elfoglalnák a házainkat, és amikor visszamennénk, mert a legtöbben még ebben reménykedünk, már csak az üres falakat találnánk, kifosztanak, kisemmiznek bennünket” – teszi hozzá szomorúan Ibolya.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek