Könnyebben átvészelhetjük a nyári kánikulát, ha megfelelő ételeket és italokat fogyasztunk. Összegyűjtöttük, mit érdemes és mit nem fogyasztani a legnagyobb melegekben.
A nyári nagy melegben sok mindenre érdemes odafigyelnünk az egészségünk megőrzése érdekében; például napon tartózkodva viseljünk kalapot, vagy olyan fejfedőt, ami megvéd minket a nap sugaraitól és használjunk napvédőkrémet. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele elengedhetetlen, de nem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk. Az ételeknél is fontos, hogy mivel csillapítjuk az étvágyunk.
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői készítettek egy összeállítást, hogy a táplálkozásunkkal miként segíthetünk a szervezetünknek, hogy könnyebben viseljük a kánikulát.
A szakértők szerint kánikulában kerüljük a nagyon fűszeres, csípős, magas zsírtartalmú ételeket és lehetőleg folyadéknak vizet válasszunk.
Sok folyadékra van szüksége a szervezetnek, ami lehetőleg víz legyen. Kerüljük a cukros italokat, az alkoholt és a kávét. Utóbbi ráadásul erősen vízhajtó hatású amellett, hogy felpörget
- tanácsolja dr. Pintér Ferenc meteogyógyász.
A 10 éves Ray Jordan a szabadban játszott, amikor egyetlen óra alatt hat üveg vizet megivott. A mértéktelen folyadékpótlásnak meglettek a következményei. A fiú rosszul lett, majd életveszélyes állapotban kórházba kellett szállítani. A gyermek, miután nagyon rövid idő alatt nagyon sok vizet vitt be a szervezetébe, fejfájásra panaszkodott, ezután hirtelen leálltak a motoros funkciói, valamint nem bírta mozgatni a végtagjait. Szülei ezt követően azonnal kórházba szállították, ahol vízmérgezést állapítottak meg nála, majd 8 óra alatt sikerült stabilizálni az állapotát.