Tech

Bajban a Google: 5 millió fertőzés után újra milliók pénzét viheti el a rettegett vírus

Létrehozva: 2024.07.06.

Egy fél magyarországnyi ember már érintett, de most újabb milliók vannak veszélyben. Nem áll jól a Google szénája.

Aggasztó hírek érkeztek a Google háza tájáról: míg a közelmúltban, egész konkrétan pár hete a keresőóriás arról számolt be, hogy alkalmazásáruházukból, a Play Store-ból 90 olyan programot távolítottak el, ami vírust tartalmazhat, és potenciálisan 5,5 millió ember okostelefonját fertőzhette meg – ennyien töltötték le ugyanis ezeket –, addig friss, független jelentések szerint ismét visszatért egy rendkívül veszélyes program, ami kiszolgáltathatja a legérzékenyebb adatainkat a hackereknek – adta hírül a Forbes. Hogy a helyzet még aggasztóbb legyen: a korábban már többször törölt, és azóta ismét visszatért trójai ráadásul a banki alkalmazásokat célozza meg, azaz ha megfertőz egy készüléket, a tulaj a teljes vagyonát elveszítheti.

Young,Hacker,In,Data,Security,Concept
A hackerek ismét utat találtak a Google alkalmazásboltjába  Fotó: Elnur

Visszatért a rettegett vírus a Google áruházába

A nevezett vírus, avagy trójai program az Anatsa névre hallgat, és az ehhez hasonló veszélyek felderítésével foglalkozó Zscaler ThreatLabz már májusban is beszámolt róla. Akkor sikeresen nyakon is csípték. Amikor pedig a Google a Play Store-ból töröl egy kártevőt, az szerencsére a telepített készülékekről is lekerül, hála a cég biztonsági intézkedéseinek. Sajnos azonban a Zscaler most arról számolt be: ismét megtalálták az Anatsát egy QR-kód olvasó- és file-kezelő programnak álcázva az alkalmazásboltban, így potenciálisan ismét milliók bankszámlája, teljes vagyona került veszélybe. A program ugyanis épp a banki alkalmazásokat támadja a telefonunkon, ráadásul a bank által küldött, biztonsági kódot tartalmazó SMS-ekhez is hozzáfér, így ha sikerrel jár, az egész számlánkat kiürítheti.

A szakértők a következőket tanácsolják telefonunk (és persze adataink) védelmében:

  1. Soha ne telepítsünk olyan alkalmazást, amit nem a hivatalos alkalmazásboltban találunk, emellett mindig legyen bekapcsolva a mobilunkon a Google Play Protect, mely elég sok vírust "megfog".
  2. Nézzük meg, ki az app fejlesztője! Már itt is tapasztalhatunk olyan gyanús jeleket, amelyek vírusra utalnak! Emellett olvassuk el a kritikákat!
  3. Ne adjunk egy alkalmazásnak hozzáférést olyan dolgokhoz, amire egyébként nem kellene, hogy szüksége legyen! Soha ne változtassunk a telefonunk biztonsági beállításain, csak mert egy program a telepítéskor ezt kéri!
  4. Soha ne kattintsunk olyan, emailben vagy üzenetben érkezett linkre, ami közvetlenül programot tölt le a telefonunkra. Az alkalmazások telepítését mindig az áruházon keresztül intézzük!
  5. Végezetül kifejezetten vigyázzunk a QR-kód olvasó alkalmazásokkal, valamint a PDF-olvasókkal, manapság ugyanis ezek a legnépszerőbb programok, amikbe vírusokat rejtenek!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek