Kormányinfó

Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány: itt vannak a részletek

Létrehozva: 2024.07.08.

Módosítva: 2024.07.08.

Hétfőn tartottak Kormányinfót, amelyen bejelentették a legújabb döntéseket.

Hétfőn reggel rendkívüli kormányinfót tartottak, mivel a kormány múlt héten kétszer is ülésezett, szerdán és vasárnap. A kormány a múlt heti ülésein is foglalkozott az orosz-ukrán háború jelenlegi állásával és lehetséges kimeneteleivel - mondta Gulyás Gergely, aki szerint a legfontosabb megállapítás, hogy az elhúzódó háború rendkívüli veszélyeket rejt magában.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a háború emberi árát Oroszország és Ukrajna fizeti, míg a gazdaságit Európa is. Éppen ezért helyes, hogy Orbán Viktor egy békemissziót indított. A nagy európai országokat egy háborús propaganda uralja - tette hozzá. 

Ezt követően úgy fogalmazott, hogy

a háborús felekkel folytatott közvetlen párbeszéd nélkül béke nem érhető el.

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez, jelezte Orbán Viktor kínai útja kapcsán. Magyarország tudja, hol van a helye, hangsúlyozta, nincs konkrét béketervünk, biztos abban a magyar kormány, hogy ezt csak a felekkel együttműködve lehet kidolgozni.

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány

Gulyás Gergely szerint a békéhez csak a nagyhatalmak tudnak érdemben hozzájárulni. Magyarország minden olyan politikai vezetővel beszélni kíván, akik tehetnek annak érdekében, hogy a háború véget érjen - tette hozzá. 

Nincs konkrét magyar béketerv, mert azt csak a felekkel együtt lehet kidolgozni. 

A magyar békemissziót sokan ellenzik Európában, nagy nyomás volt Magyarországon, hogy ne legyen önálló véleménye ebben az ügyben - tette hozzá. 

Folyamatosan zsarolják az országot, de ennek ellenére nem változtat az ország az álláspontján. 

Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány, és ennek részei: kötelezik a pártokat és a médiumokat, hogy tegyék nyilvánossá a forrásaikat. Magyarország fenntartja a jogot, hogy a háborús propagandára szánt pénzeket visszautalják - tette hozzá. Van uniós szabály a háborús propaganda elleni fellépésre, de azt nem alkalmazzák. 

Védelmi hozzájárulást kell fizetni a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek, jelentette be a miniszter. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetni, ami nem növelte a teljes állampapír-állományát. Megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és valutaátváltási illetéket vetnek ki. 2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra viszont stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan. Az extraprofitadó mértéke változatlan marad idén.

Az üzemanyagárakról is tárgyalt a kormány, arra szólítják fel az energetikai vállalatokat, hogy a megállapodást, mely szerint a környező országok átlagáránál nem fizethetnek többet a magyar családok, tartsák be.

Súlyos bírságok jöhetnek a reptéri késések miatt

A légiközlekedés helyzetéről azt mondta, hogy nem ok a nyári időszak arra, hogy sokórás késések legyenek, és hogy nem kapnak információt az utasok. Azt várják a légiközlekedés szereplőitől, hogy készítsenek akciótervet, és a fogyasztóvédelem szabjon ki súlyos bírságokat.

Segítség a babaváró hitelt felvevőknek

Vitályos Eszter arról beszélt, hogy a babaváró kölcsönről is döntött a kormány. Azoknak a pároknak, akiknek nem született gyermekük és a kölcsönt 2019 után vették fel, azoknak egy kétéves hosszabbítás lesz. Nekik 2026. július 1-ig kell gyermeket vállalniuk - tette hozzá. Július 1-én elindult az egészségablak, ami egy digitális időpontfoglalási rendszer. A bevezetés fokozatos. 

Több mint 11 milliárd forint értékben valósultak meg az elmúlt két hétben beruházások Magyarországon - mondta Vitályos Eszter. A kormányszóvivő közölte, 2,3 milliárd forint értéken valósultak meg sportcélú beruházások.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek