Jövőlátó

Saját kormánya hallgattatta el az időgép felfedezőjét?

G.X

Létrehozva: 2024.08.29.

Vajon átverés volt az egész, vagy tényleg rájött a titok nyitjára? Elhallgattatták az időutazó tudóst, vagy ez csak egy újabb összeesküvés-elmélet?

Vajon léteznek időutazók? El lehet látogatni a jövőbe vagy a múltba? Noha a tudomány állása szerint a válasz egyértelmű nem, sokan úgy vélik: talán mégis... Kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedekben számos történet vagy épp fotó került elő, melyről elsőre azt lehetett hinni, az időutazás létezését támasztja alá – hogy aztán kiderüljön: vagy van az eseményekre és a látottakra sokkal logikusabb és elképzelhetőbb magyarázat, vagy egyszerűen átverésről, netán városi legendáról van szó. Nos, a következő történet is főleg az összeesküvéselmélet-hívők fantáziáját mozgatta meg, azonban kétségtelen, hogy egy valamiben radikálisan különbözött másoktól: az időutazást már-már hihetően írta le. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, miről is van szó!

La machine a explorer le temps
Részlet az 1960-as Az időgép című sci-fi klasszikusból. Vajon az időutazók csak a mozivásznon léteznek?  Fotó: Collection ChristopheL via AFP

Elhallgattatták az időutazó tudóst vagy átverés volt az egész?

2013. áprilisában az iráni Fars hírügynökség megjelentetett egy cikket, mely azt állította: egy helyi tudós működő időgépet készített. A beszámoló szerint a 27 éves Ali Razeqi gépe nem olyan volt, mint amiket a sci-fi-filmekben láthatunk, azaz nem állította, hogy a jövőbe vagy a múltba lehetne vele utazni, ugyanakkor ahogy ő fogalmazott: képes elhozni a jövőt hozzánk. Mindezt úgy, hogy komplex algoritmusok alapján a betáplált adatokból a gép az egyén jövőjét jósolja meg 5-8 évre előre, méghozzá 98 százalékos valószínűséggel. Lássuk be, ez azért bizonyos értelemben egészen hihetően hangzik – legalábbis messze hihetőbben, mintha azzal állt volna elő, hogy épp most járt a múltban és nézte végig mondjuk a dinoszauruszok kipusztulását! 

A történet ott kezd érdekessé válni, hogy noha számos médium átvette a hírt, pár nappal később az eredeti, iráni hírügynökségi beszámoló eltűnt, a helyét pedig a kormány hivatalos közleménye foglalta el, mely arról szólt: soha nem jelentettek be az országban ilyen jellegű gépet. Mondanunk sem kell, amellett, hogy az iráni tudósközösség örült annak, hogy nem az ilyen extrém bejelentésekkel mossák össze a nevüket, olyanok is akadtak, akik arról kezdtek el suttogni: talán nem is volt kamu a "jövőjósló" gép, egyszerűen a kormány lecsapott rá, és eltette magának. Természetesen az ehhez hasonló összeesküvés-elméleteket legalább olyan nehéz komolyan venni, mint az időutazás tényét...

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek