Árvíz

Árvízvédelem: hamarosan megérkezik Budapestre az árhullám, délután várható a tetőzés

Létrehozva: 2024.09.21. 08:02

Módosítva: 2024.09.21. 08:02

Mutatjuk a magyarországi árvíz elleni védekezés legfrissebb bejelentéseit.

Szeptember 21-én, szombaton reggel a következő tájékoztatást adták az élőben tartott árvíz infón:

A védekezés kilencedik napjában vagyunk, még öt nap van hátra a kiemelt erőfeszítéseket igénylő napokból. Vannak reményeink, hogy korábban is levonul az ár, de számoljunk öt nappal, ahogy korábban is tettük

 – kezdte beszámolóját Orbán Viktor.

Elhangzott: 755 kilométeren zajlott az árvízi védekezés pénteken. A Szigetközben már egy métert apadt a víz. A legmagasabb vízállás jelenleg Vácon van, és ez hamarosan megérkezik Budapestre. A fővárosban délután kettőkor várható a tetőzés.

Egyes helyeken már biztosan tudjuk, mennyivel marad a valaha mért rekordmagasság alatt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál 29 centivel, Nagybajcsnál a Dunán 50 centivel, Komáromnál 55 centivel, Esztergomban 61 centiméterrel, Vácnál 55-tel, Budapesten pedig várhatóan 59 centiméterrel maradunk a 2013-as értékek alatt.

Orbán Viktor árvízinfó
Orbán Viktor ismertette az árvízvédelem legfontosabb tudnivalóit  Fotó: Facebook

Olyan kihívással állunk szemben, amit ismerünk, és olyan vízszintet kell elhárítanunk, amit korábban már elhárítottunk

 – emelte ki a miniszterelnök. 

A rakpart felszabadulása egy-két nappal korábban, a jövő hét elején várható.

A déli szakaszon katonai egységeket helyeztek készenlétbe. Remények szerint nem lesz rájuk szükség, de bármikor bevethetők. 

A kiemelt védelmi helyszínek számát megnövelték. Ez nem azt jelenti, hogy közvetlen veszély van ezeken a helyszíneken, csak nagyobb figyelmet igényelnek. 

Pilismarótnál megcsúszott a töltés, búvárokat kellett bevetni, de sikerült megerősíteni a töltést, így nem lesz ott sem baj. Vácnál a szennyvízaknák törtek fel, de ezt is sikerült elfogni, a fertőtlenítési munkák már megkezdődtek, így itt sem lesz baj. 

A miniszterelnök elmondta: 

vannak új helyszínek, Budapesttől délre, amiket kiemelten figyelnek majd a következő napokban: Ercsi, Kisapostag, Dunaföldvár, Paks. 100 százalékos a készültség mindenütt.

A mai napon remélhetően túlleszünk a tetőzésen Budapesten, ha a jó Isten is megsegít minket, délután már a Budapest alatti területre fordíthatjuk a figyelmünket

– hangzott el.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek