Tűzgyűrű

Már csak egy hetünk van és drámai tűzgyűrűvé változik a Nap

N.T.

Létrehozva: 2024.09.26.

A tudósok szerint már csak egy hét van addig, amíg a drámai égi jelenség bekövetkezik.

Október 2-án, szerdán gyűrű alakú napfogyatkozás lesz látható a Csendes-óceán egyes, míg Chile és Argentína déli részén.

napfogyatkozás
Fotó: Unsplash.com

Bár a napfogyatkozás útvonala – egy 165-206 mérföld (265-331 kilométer) széles útvonal, ahol a Hold a napkorong 93%-át fogja eltakarni – a szárazföld csak egy kis részén halad át, de azoknak sem kell csüggedniük, akik személyesen nem tudják nyomon követni a kivételes égi jelenséget, ugyanis a Space.com-on a világról bárhonnan megnézhetik majd. 

Gyűrűs napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Nap és a Föld között halad el, árnyékot vetve a Földre. A gyűrűs napfogyatkozás során a Hold kissé távolabb van a Naptól, mint a teljes napfogyatkozás során, amikor teljesen eltakarja a napkorongot. Ezért a Hold nem teljesen takarja el a Napot, hanem ehelyett egy látványos „tűzgyűrűt” hoz létre - írja a space.com. 

Ne fele, hogy SOHA ne nézzen közvetlenül a napba! A napfogyatkozás biztonságos megtekintéséhez mindig napszűrőt kell használni. Akár részleges napfogyatkozás, akár gyűrűs napfogyatkozás lesz a tartózkodási helyeden, a veszélyek ugyanazok. A megfigyelőknek napfogyatkozás elleni szemüveget kell viselniük, a fényképezőgépek és távcsövek lencséi elé pedig mindig napszűrőt kell tenni. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek