csing-csing

Októbertől óriási változások lépnek érvénybe az éttermekben való kártyás fizetésnél

Létrehozva: 2024.10.02. 13:30

Ez ezreket érint.

A vendéglátóipar a világ egyik legjövedelmezőbb területe. Az emberek ugyanis nem csupán azért esznek és isznak, hogy kiszolgálják az alapvető igényeikét és biztosítsák a létfenntartást, hanem mára élvezeti faktorrá is kinőtte magát. Mindannyian szeretünk ugyanis enni. Amikor egy háziasszony vacsorát főz, igyekszik a lehető legkellemesebb ízvilággal örömöt okozni a családjának. Ha utazgatunk, imádjuk kirptóbálni az adott hely ételkülönlegességeit. Ha jó kedvünk van, eszünk, ha szomorúak vagyunk, eszünk, ha idegesek vagyunk, szintén eszünk. Nincs ez máshol sem a világban. Angliában azonban új törvényt vezettek be a jattolással kapcsolatban. 

Megváltozott a jattolás szabálya

Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne költenénk egy kis pénzt valamilyen vendéglátóipari üzletben. A reggeli kávéjukat sokan kávézóból veszik, a reggelit pékségekben, amikor pedig valamit meg szeretnénk ünnepelni, étterembe megyünk. Ha szórakozni vágyunk, a barátainkkal beülünk egy bárba, de sokan az ebédjüket is gyorsétteremben fogyasztják. 

Sok országban a jattolás nem opció, hanem kötelező. Az Egyesült Államokban például a minimum 20 százalékos borravalót mindenképpen bele kell kalkulálnunk a fogyasztásunkba, nem tehetjük meg, hogy nem adunk jattot. Angliában a jattal kapcsolatos törvényeket most módosították, és az új szabály októbertől életbe is lépett. Ennek értelmében ha a vendég borravalót ad a szolgáltatónak, és ezt kártyával fizeti meg, akkor ezt az összeget a munkáltató nem tarthatja vissza, hanem köteles odaadni a munkavállalóknak - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek