SIKER

Expo 2025 Japánban: Vihar, túrógombóc és kígyózó sorok a Magyar Pavilon előtt

D.G.

Létrehozva: 2025.04.13.

Módosítva: 2025.04.13.

A zord időjárás és a néha szűnni nem akaró szakadó eső ellenére kígyózó sorban várták a főként japán érdeklődők, hogy bejuthassanak a Magyar Pavilonba. Az Oszakai Világkiállítás első napján a Bors is ott járt, ahol elképesztő kulisszatitkokat tudtunk meg nem csak a látványos épületről, de arról is, alapanyag híján hogyan készült a túrógombóc az Expo 2025-ön.

Bár első ránézésre szinte semmi hasonlóság sincs a magyar és a japán kultúra között, a Magyar Pavilon lenyűgöző kiállításai a népzenén keresztül rávilágítanak arra, hogy vannak dolgok, amikben nagyon is hasonlít a két nemzet. A Bors ott volt az oszakai világkiállítás első napján, ahol részt vehettünk a Magyar Pavilon hivatalos megnyitóján, ami nem csak bennünket nyűgözött le, hanem a megkérdezett japán látogatókat is.

Expo 2025
Expo 2025: Kígyózó sorban várták a látogatók, hogy bejussanak a Magyar Pavilonba Fotó: Bors

Expo 2025: Imádják a japánok a magyar népdalt

Már a nyitás előtt hatalmas tömeg gyűrűzött az Expo 2025 területén, ahol külön az erre az eseményre felújított metróvonalon lehet csak bejutni. Az Oszakai Világkiállítás Magyar Pavilonját ünnepélyes keretek között nyitotta meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szinte még el sem vágta a nemzeti színű szalagot, amikor már hosszú sorokban várakoztak az épület előtt a látogatók. Egyetlen cél vezérelt mindenkit: a gasztronómia és a népzene által megismerhessék Magyarországot.

Expo 2025
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Fotó: Máté Krisztián /  Bors

 

A Magyar Pavilon egyik legmeghatározóbb külső vizuális eleme, a homlokzatát borító több mint 35 ezer, egyenként elhelyezett textillamella. A falevelek mozgását idéző, természetközeli élményt megteremtő homlokzat tökéletesen tükrözi azt a kreatív gondolkodásmódot és technológiai igényességet, amelyre Magyarország mindig is büszke volt 

– emelte ki megnyitó beszédében Nagy Márton, akitől a szót Zoboki Gábor Kossuth-díjas építesz vette át.

„Az épület egy belső utazásra hívja a látogatót. Élményük során megtapasztalhatják a magyar népzenén keresztül a két nép kultúrájának közös motívumait, természetközeliségét és lelkiségét. Az ötfokú hangsorral az emberiség legősibb egyetemes zenei kincsére utalunk – a pentatóniára – kezdte a Borsnak Zoboki Gábor Kossuth-díjas építész, akinek keze munkáját tükrözi az oszakai világkiállítás lenyűgöző Magyar Pavilonja.

Ez a ház visszaadja azt az érzést, amikor megfújja a szél az arcodat, vagy amikor ülsz a napon… A természet hatása, a népi építészetünknek nem csak az épületei, hanem az elrendezése is ezt tükrözik. Egyszerű képleteket szerettünk volna megvalósítani, mert ez egy világkiállítás. Arra vállalkoztunk, hogy a bent hallható népdalokat, a „pixel erdőből” kiszabaduló emberek, vagyis a bolyongó névre keresztelt látogatói téren keresztül átjutva mindezt be tudják fogadni! És látva a közönség reakcióját, ez sikerült, ami hatalmas büszkeség!” - árulta el szenvedéllyel hangjában az épületet tervező Zoboki Gábor.

Expot 2025, Magyar Pavilon, Oszaka, Világkiállítás, Oszakai Világkiállítás
Lélegzetelállító produkcióval várják a látogatókat a Magyar Pavilonnál - Fotó:   Bors

Zoób Kati tervezte az énekesnők ruháját

Idén a hagyományos információközlés helyett érzelmekre ható élményt nyújt a magyar kiállítás. A fő attrakció egy immerzív színházi tér, amelyben egy élő műsorszámot ad elő egy énekesnő magyar népdalt énekelve. Lapunk egy főleg japánokból álló csoporttal nézte végig az előadást, aminek a végén a nézők együtt dúdoltak magyar népdalokat az énekesnővel - aki Zoób Kati által tervezett ruhát viselt.

Expot 2025, Magyar Pavilon, Oszaka, Világkiállítás, Oszakai Világkiállítás, túrógombóc
A túrógombóc elkészítése Japánban feladta a leckét Fotó: Bors

Miből lett a túrógombóc Japánban - túró nélkül?

A Magyar Pavilonban Csapody Balázs vezetésével mutatkoznak be a magyar ízek és a borok. A szakember lapunknak elárulta, nem volt egyszerű a hagyományos magyar ételek elkészítése, mivel nem hozhattak otthonról alapanyagokat, csak a kint kapható termékekből tudtak válogatni.

Csapody Balázs a Magyar Pavilon gasztronómiai koncepciójának megalkotója - Fotó:   Bors

A Miska Kitchen and Barban a vidéki udvarokban fogyasztott ételeket készítünk, olyan fogásokat, amiket a mindennapokban fogyasztunk, és amikre nagyon büszkék vagyunk. Ilyen a gulyásleves, báránypástétom, paprikás krumpli, csirkepörkölt, az édesebb vonalon pedig például egy igazi, rezgő túrógombócot. Ez feladta a leckét, hazai túró hiányában ugyanis fantasztikus séfjeink három héten keresztül kísérletezgettek, amíg az itteni alapanyagokból jó túrót kaptak.

További fotók a galériára kattintva található:

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek