Aktuális

A vakcinák vegyítése lehet a megoldás

Bors

Létrehozva: 2021.02.05.

Vajon két különféle vakcinából is be lehet adni a koronavírus elleni oltás első és második dózisát? Ezt próbálják most kideríteni az Oxfordi Egyetem szakemberei, akik szerint ezzel a módszerrel kiküszöbölhetőek az oltóanyagok szállításában előforduló fennakadások. Nem tartják kizártnak, hogy az új megközelítés akár jobb védelmet nyújthat, mint ugyanazon oltóanyag beadása két dózisban. A kutatóknak jó okuk van feltételezni, hogy az oltóanyagok vegyítése előnyös lehet, hiszen egyes ebola elleni oltási programban már alkalmazzák ezt a módszert, hogy javítsanak a védelmen. A brit kormány koronavírus-bizottsága által megrendelt vizsgálatba több mint 800 önkéntest vonnak be Ang­liában, valamennyien 50 év fölöt­tiek. Az egyik csoport az Oxford-AstraZeneca oltást kapja meg, majd második dózisban a Pfizer-BioNTech vakcinát, a másik csoport fordítva – négy vagy 12 hét különbséggel.

A többi oltóanyagot majd akkor vonhatják be a vizsgálati programba, ha megkapják a gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyét. A kutatók figyelemmel kísérik, hogy milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinák vegyítésének, és vérvizsgálatokkal tesztelik, miként reagál az immunrendszer erre a módszerre. A tudósok azt remélik, hogy már júniusban számot tudnak adni az előzetes eredményekről.

Ukrán kórháztűz

Tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban csütörtökre virradó éjjel az Ukrajna keleti részén lévő Zaporizzsjában. Egy 91, egy 76 és egy 64 éves nő esett áldozatul, akik valamennyien lélegeztetőgépen voltak. A negyedik áldozat egy 26 éves aneszteziológus orvos. Füstmérgezés okozhatta a halálukat. Romló cseh számok Emelkedik a napi fertőzések száma Csehországban: a laboratóriumi szűrések szerdán 9567 új fertőzöttet mutattak ki, ami majdnem 1100-zal több, mint egy hete volt, és 400-zal több a keddinél. Kórházi kezelést 5811 személy állapota igényelt, ami viszont 250-nel kevesebb, mint egy hete. Az előző naphoz képest a szám 180-nal csökkent. Súlyos állapotban 985 páciens van.

Osztrák kérés Sebastian

Kurz osztrák kancellár szerint az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a kínai és az orosz oltóanyagok engedélyezését is meg kell vizsgálnia. Az államfő érvelése szerint nem szabadna, hogy geopolitikai tabuk legyenek a vakcinákkal kapcsolatban.

Csak nemzetközi együttműködéssel fékezhetjük meg a világjárványt – idézte a kancellár szavait a bécsi Kurier napilap.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek