Még alig negyvenévesek, de már három évtizede együtt zenélnek a Kuna Vali és testvérei zenekar tagjai. Ahogy a nevükből is kiderül, a művészek testvérek, így nem meglepő, hogy ahogy a világot együtt járják, úgy az ünnepi asztal körül is együtt vannak. Kuna Vali most elmondja kedvenc karácsonyi süteményének receptjét.
Forrás: YouTube
Nagy és hangos családban nőttem fel, a mi életünkben az ünnepek mindig kiemelkedő szerepet töltöttek be
– meséli a Ripostnak csillogó szemekkel Kuna Vali.
A Prima-díjas énekes- és trombitaművésznő testvéreivel - habár fiatalok - már három évtizede zenél együtt. Egyedi formációjukkal, lélekemelő muzsikájukkal bejárták a világot. Nemcsak a színpadon és a próbateremben töltenek rengeteg időt együtt, természetesen Vali ünnepi asztalától sem hiányozhatnak a fiúk, Kuna Gyula, Kuna Bence, és Kuna Márton.
– Számomra az advent és a karácsony a családi összetartozást, az egymásra hangolódást és a meghitt pillanatokat jelenti elsősorban. Hiába dolgozom évtizedek óta a testvéreimmel, az ünnepi alkalmak mégis mások, ezek nélkül monoton és sivár lenne az élet. A közösen átélt pillanatok megfűszerezik a hétköznapokat is, velünk maradnak sokáig. A Kuna Vali és testvérei néven működő zenekarunkkal a színpadon is ezekből táplálkozunk, dalainkon keresztül igyekszünk minél többet megragadni és átadni az értékes és ritka percekből – mondta Vali boldogan a lapnak, majd megosztotta a kedvenc karácsonyi sütemény receptjét.
Ebben a klasszikus, angol, karácsonyi pudingban sok finom összetevő találkozik. Lassan érnek be az ízek, türelem és szeretet kell ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön. A végén a tüzes alkohol lángra lobbantja, megperzseli és megérinti az étel lelkét; ettől lesz tökéletes és megismételhetetlen, akárcsak egy családi ünnep.
Hozzávalók 8 személyre
1 csésze (225 g) hideg vaj, plusz a forma és a sütőpapír kikenéséhez
¾ csésze (90 g) liszt, plusz a géz meghintéséhez
¾ csésze (150 g) cukor
2 csésze (90 g) friss zsemlemorzsa
1 csésze (160 g) mazsola
¾ csésze (130 g) aszalt ribizli
1 csésze (115 g) hámozott és feldarabolt alma (kb. 1 db)
⅓ csésze (60 g) darabolt kandírozott citrushéj
½ teáskanál fűszerkeverék
csipet só
½ csésze (120 ml) brandy, plusz ¼ csésze (60 ml) a tálaláshoz
3 lazán felvert tojás
1 magyal ág bogyók nélkül, a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés
Vajazzunk ki egy 5 csészés (1,2 literes) gőzpuding formát. Ha mintás formát használunk, ügyeljünk rá, hogy minden részét, a sarkokat is vajazzuk ki alaposan, nehogy a puding leragadjon! Vágjunk ki egy akkora darab sütőpapírt, amely lefedi a formát, és az egyik oldalát vajazzuk be!
Elegyítsük a lisztet, cukrot, morzsát, mazsolát, ribizlit, almát, kandírozott citromhéjat, a fűszereket és sót a fél csésze brandyvel és a tojásokkal, majd alaposan keverjük össze! Egy sajtreszelővel reszeljük bele a hideg vajat, amelyet egy segítőnk folyamatosan forgasson bele a tésztába, míg egyenletesen elkeveredik! A keveréket öntsük át a formába! A sütőpapírt a vajas felével lefelé tegyük a forma tetejére, majd zárjuk le a formát, vagy takarjuk le alumíniumfóliával, és egy konyhai zsineggel kötözzük le!
Egy akkora lábasba, amelybe belefér a sütőforma, öntsünk vizet – a víz 2,5 cm-rel legyen a forma teteje alatt, mikor belesüllyesztjük! Forraljuk fel a vizet, majd óvatosan engedjük bele a formát! Hozzuk újra forrásba a vizet, fedjük le az edényt, és mérsékeljük a lángot annyira, hogy még forrásban maradjon, de ne zubogjon!
Főzzük a pudingot 4 órán keresztül, közben figyeljünk a vízszintre! Ha szükséges, adjunk hozzá forrásban lévő vizet, hogy fenntartsuk az eredeti szintet! Ha a vízszint nagyon lecsökken, a puding nem fog rendesen megfőni.
Négy óra elteltével a sütőformát óvatosan emeljük ki a vízfürdőből! Vegyük ki a pudingot a formából, tegyük egy tálra, és szúrjuk a tetejébe a magyal ágat, ha azzal szeretnénk díszíteni! (A pudingot napokkal előbb is elkészíthetjük, és betehetjük a hűtőbe. Amikor fel szeretnénk szolgálni, fedjük be a formát frissen kivajazott sütőpapírral és/vagy egy lisztezett gézzel vagy fóliával, majd forraljuk egy órán keresztül, míg átmelegszik.) Közvetlenül a tálalás előtt egy kis edényben forrósítsuk fel a ¼ csésze brandyt, és öntsük a pudingra, majd egy hosszú gyufával óvatosan gyújtsuk meg! Nagy tapsvihar fogad majd bennünket, amikor belépünk az ebédlőbe a forró, lángoló pudinggal.