ÖTLET

Zalatnay Cini: Legyen hungarikum a Táncdalfesztivál

Buster

Létrehozva: 2024.09.26.

Hungarikumból szerencsére Dunát lehet rekeszteni, hiszen szinte bármi lehet az, ami maga nemében egyedülálló és egyben világhírnévre érdemes. Zalatnay Cini most szeretné bővíteni a sort egy olyan kulturális örökséggel, ami egész sor legendás zenésznek és előadónak biztosított ugródeszkát a sikerhez vezető úton.

1966-ban javában tombolt a hidegháború, az oroszok már nemcsak a spájzban, de a mindennapjainkban is jelen voltak és Magyarország volt a keleti blokk „legvidámabb barakkja”. Ha már így volt, a kádári puha diktatúra megengedte, hogy elinduljon hódító útjára a Táncdalfesztivál. Hogy a dalverseny egyfajta politikai manőver volt, amivel a nép figyelmét igyekeztek elterelni arról, amire jobb, de legalábbis ajánlott volt nem figyelni? Ez így igaz! De akkor sem lehet elvenni „tőle”, hogy sok-sok éven át volt iránymutató, tartóoszlopa a honi könnyűzenének. Miért is ne lehetne tehát hungarikum? Ezt a kérdést tette fel magának Zalatnay Cini, aki úgy döntött, neki is fut, és megpróbálja elérni, hogy a Száztagú Cigányzenekar, a füredi Anna-bál, az Operett, az egri bor és a téliszalámi mellett, helyet kapjon a Táncdalfesztivál is.

Zalatnay Cini
Zalatnay Cini Nem várok holnapig című dalával nyerte meg a második Táncdalfesztivált (Fotó: Bors)

„Megérdemelné a kitüntetett figyelmet...”

Ha valami, akkor a Táncdalfesztivál biztosan megérdemelné, hogy beemeljék a hungarikumok sorába. Ez a gondolat fogalmazódott meg bennem nemrégiben, amikor pár héttel ezelőtt újranéztem a legelsőt, ahol a Hol jár az eszem? című slágerrel második helyezést értem el, majd az egy évvel későbbit, amit megnyertem a Nem várok holnapiggal. 

Azok, akik még emlékeznek a műsorsorozat sikerére, pontosan tudják, miért hiszem, hogy megérdemelné ezt a kitüntetett figyelmet. 

Akik pedig csak hírből ismerik, azoknak csak annyit mondanék, hogy a legnagyobb hazai előadók, legnagyobb slágerei egytől egyig ott mutatkoztak be versenydalként, és az azóta született generációk is kívülről fújják őket – kezdte a Borsnak Zalatnay Cini, aki tovább sorolta érveit az ötlete mellett.

Zalatnay Cini
Zalatnay Cini fellépésével 1967-ben megnyerte a Táncdalfesztivált
(Fotó: Zalatnay Sarolta)

Hárommillió szavazat érkezett Zalatnay Cini dalára

Egészen hihetetlen volt a Táncdalfesztiválok összetartó ereje, és óriási lökést is adott a magyar popzenének, hiszen a szerzők ontották magukból azokat az örök érvényű nótákat, melyek ma is hídként szolgálnak a generációk között. Ki merem jelenteni, hogy ez a műsor maga volt a teremtő erő, hiszen Koncz Zsuzsától, Kovács Katin át Aradszky Lászlóig mindenkit ezen keresztül ismert meg az ország. Emlékszem, 1967-ben a győztes dalomra három millió kézzel megírt szavazat érkezett postán. Gondoljunk bele, micsoda erő volt a Táncdalfesztiválokban, ha ennyi embert vett rá arra, hogy levelet írjon, borítékot címezzen, és elmenjen a postára, és fizessen azért, hogy eljusson a TV-hez! Magyar dalok szóltak a magyar emberekhez, ráadásul, ha jól tudom, a maga nemében világelső és műfajteremtő is volt ez a gigabuli. Nagyon szeretném, ha azok, akiknek módjukban áll hungarikummá tenni valamit, meghallanák ezt az alulról építkező kezdeményezést, amit már most több ismert zenész támogat tette hozzá az énekesnő.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek