Élet-halál

Sallai Nóra állapotáról beszélt a szakember: "Ilyen súlyos baleset esetén az első harminc nap a kritikus időszak"

Doris

Létrehozva: 2024.10.07. 20:00

Módosítva: 2024.10.07. 20:07

Tíz napja már, hogy az intenzív osztályon kezelik a Jóban Rosszban sztárját. Szegedi László főápolót kérdeztük arról, mi várhat Sallai Nóra színésznőre, akinek a kisfia nem élte túl a történteket.

A Jóban Rosszban színésznője, Sallai Nóra és kisfia szeptember 27-én szenvedett súlyos autóbalesetet Alsónémediben. A színésznő és gyermeke egy születésnapi ünnepségről tartottak hazafele, amikor megtörtént a baj. A Hunyadi és a Haraszti utca kereszteződéséből kanyarodtak ki balra, ám a sajtóértesülések szerint egy nagy sebességgel, 130-cal érkező BMW-s letarolta őket.

Sallai Nóra
Sallai Nóra balesete tíz napja történt, a színésznőt azóta az intenzíven kezelik (Fotó: Mediaworks)

A kisfiút még a helyszínen újra kellett éleszteni, és Nórát is válságos állapotban emelték ki az autó roncsai közül. Azóta csupán annyit lehet tudni, hogy a színésznőt továbbra is intenzíven kezelik. Sallai Nóra kisfiáról ma kaptunk tragikus hírt, állítólag minden igyekezet ellenére a kórházban életét vesztette.

Már tíz nap telt el a tragikus baleset óta, ami örökre megváltoztatta Nóra és a családja életét.

Sallai Nóra balesete: a főápoló szerint az első harminc nap a legkritikusabb

A Bors telefonon elérte Szegedi László szakápolót, intenzív terápiás főápolót, aki részletesen elmondta, hogy általánosságban mi történhet Sallai Nóra színésznővel az intenzív osztályon, valamint hogy milyen időintervallum a legkritikusabb az édesanya számára.

– Az Intenzív Terápiás osztályon fenntartják a légzési, keringési életfunkciókat. Szükség esetén becsövezzük a mellkast, kialakult légmell, vagy folyadékgyülem miatt. Folyamatos a vérvétel, a sav-bázis háztartás fenntartása. 

Ilyen súlyos baleset esetén az első hét, majd az ezt követő harminc nap kritikus időszak.

 A tartós lélegeztetéshez szükséges a trachea intubációja, melyet leggyakrabban narkózisban, izomlazítás után végzünk. Ezt követően több fajta lélegeztetési mód közül választhatunk, melyek mindegyikének megvannak az előnyei, hátrányai. Asszisztált lélegeztetés esetén a beteg spontán légzésének támogatása, a kognitív, spontán légzés mellé a beállított módon támogatja a légzést. Kontrollált lélegeztetés esetén a betegnek nincs spontán légzése, mind volumenében és frekvenciájában a gép irányítja a légzést – kezdte a Bors megkeresésére Szegedi László, aki arra is kitért, mi várhat a Jóban Rosszban sztárjára a következő napokban, hetekben. Elmondta: Sallai Nóra lélegeztetőgépen van, a gépi lélegeztetésnek pedig valószínűleg szövődményei lesznek.

Az előzmények ismeretében, és a híradásokból értesülve azt lehet tudni, hogy további műtétek várnak a művésznőre, valószínűleg marad a gépi lélegeztetés, még akkor is, ha annak valószínűleg szövődményei is lesznek, elsődleges az emberélet. 

A beteg ez idő alatt folyamatos észlelést, intenzív megfigyelést igényel. A tubus átjárhatóságának és pozíciójának ellenőrzése, a tüdők feletti hallgatózás, a beteg színe, körmei, bőre, általános állapota, eszmélete, tudata és viselkedése értékes támpontot adnak számunkra. A vitális paraméterek folyamatos mérése, invazív vérnyomásmérés, CVP mérés, a folyamatos kapnográfia és EKG monitorozás kiemelt jelentőségű sorolta a szakember.

Sallai Nóra
Sallai Nóra színésznő a Jóban Rosszban című sorozatban Németh Mónikát alakította (Fotó: hot archív)

Bár a színésznő állapota a baleset óta válságos, a főápoló szerint mindent megtesznek a gyógyulásáért.

– A hazai kórházakban az intenzív osztályok műszerezettsége, felszerelése, az orvosok, ápolók szakmai tudása valóban világszínvonalú, minden esély megvan a felépülésre emelte ki Szegedi László az alsónémedi baleset kapcsán.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek