Veszély

Félelmetes: merényletet akartak elkövetni Károly király ellen - részletek

KL

Létrehozva: 2024.10.12. 09:30

Sokkoló részletekről számolt be egy fotós.

A magas rangú tisztségviselőkre az utóbbi időben kiemelten vigyáznak a testőrök. Ugyanakkor, hiába, hogy követik, mégis előfordulhat, hogy merényletet követnek el, mint ahogy az Donald Trumppal nemrégiben is megtörtént.

Diana, Princess of Wales, a life in pictures
Károly ellen merényletet követtek el, amikor még walesi herceg volt / Fotó: Ron Bell / Northfoto

Ám most kiderült, a brit királyi család egyik tagjának életére próbáltak törni. Károly királyt, akkor még walesi herceget, egy tüntető, David Kang vette célba egy Ausztrália-napi beszéden Sydney-ben, 1994-ben. Kang két üres lövést adott le egy pisztollyal – de egy pillanatra a nézők azt hitték, hogy megpróbálta megölni a leendő uralkodót.

Arthur Edwards, a Sun veterán királyi fotósa, „félelmetesnek” nevezte a támadást az első Royal Exclusive show-n. Csatlakozott hozzá Jennie Bond, a BBC egykori királyi tudósítója, aki saját emlékeit osztotta meg a rémisztő jelenetről.

Visszafelé sétáltam, amikor hallottam ezt a két lövést, azt gondoltam, Istenem, Károly ott van. Felrohantam a színpadra, és egy rendőr rögtön eldobott onnan

- mesélte Jennie Bond, majd így folytatta:

− Mindannyian elmentünk, hogy megszerezzük a beszédének leiratát, amit aznap este mondott volna el. Egy kicsit unalmas esemény volt, ezért azt gondoltam, visszamegyek a hotelbe, és elkezdem megírni az anyagot. Aztán BUMM – azt gondoltam, »Mi történik?« Rémisztő volt. Emlékszem, hogy az emberek rohantak, és a fotósok egymásra estek.

Kang a mutatványt a kambodzsai menekültek ausztráliai táborokban való kezelésének elleni tiltakozásként tervezte meg. Átmászott a kerítésen, felrohant a színpadra, és lövést adott le Károlyra, amikor az a pulpitushoz sétált.

A 23 éves férfi még egy lövést leadott, mielőtt a pulpitusnak ütközött volna, és a rendőrök földre teperték. Tizenöt rendőr és testőr teperte le Kangot, miközben az érintetlen Károlyt levitték a színpadról. Egy szemtanú, Ian Kiernan elmondta, hogy Károly „hűvös volt, mint a jég” a történtek alatt.

Kangot bűnösnek találták az erőszakkal való fenyegetés vádjában, és 500 óra közmunkára ítélték. Jelenleg sikeres ügyvéd Sydney-ben, és két gyermek apja. Egy 2005-ös interjúban elmondta: 

Ami 11 évvel ezelőtt történt, az rendkívül traumatikus élmény volt. Az életem most már más irányba ment, és jelenleg ügyvédként dolgozom Sydney-ben

- idézi a merénylő szavait a Life.hu.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek