PR Cikkek

Rákot diagnosztizáltak Önnél? 10 tipp, hogyan birkózhat meg a gondolattal (1. rész) (x)

Bors

Létrehozva: 2019.01.17.

Bizonyára sokunk tapasztalta meglepődve, hogy a környezetében valakinél – legyen az akár ismerős, barát, esetleg családtag – rákot diagnosztizáltak.  Sajnos a rákos megbetegedések egyre több embert érintenek itthon: Magyarországon az elmúlt négy-öt évtizedben megnégyszereződött a megbetegedések száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Nézzük, hogyan birkózhatunk meg a gondolattal, ha velünk is rossz hírt közölt az orvos.

1.Tájékozódjon a betegségéről!

Ha közlik velünk, hogy daganat, illetve rák van a szervezetünkben, természetes, hogy letaglóz minket a hír – zaklatottak leszünk, félelmet érzünk, vagy lesújtva hagyjuk el az orvosi szobát. Ugyanakkor nem árt, ha minél hamarabb, minél több információt tudunk meg a betegségünkről, hiszen rák és rák között is van különbség. Derítse ki például, hogy pontosan milyen rák, hol található a szervezetében, áttételes-e, milyen lehetőségei vannak a kezelésre, mik a mellékhatásai, illetve mikor szükséges feltétlenül orvost hívnia stb.

2.Beszéljen róla nyíltan!

A diagnózis után próbáljunk meg minél őszintébben kommunikálni a hozzánk közel állókkal és orvosainkkal. Gyakran előfordul, hogy kirekesztettnek érezzük magunkat akkor, ha a szeretteink megpróbálnak egy-egy komolyabb problémát eltitkolni előlünk. Joggal érezhetik ők is ugyanezt fordított esetben. Természetes, hogy az elején nagyon nehéz őszintén beszélni az érzéseinkről, de idővel könnyebbé válik, és ha mi és a hozzánk közel állók is őszintén kifejezzük az érzéseinket, akkor erőt meríthetünk egymásból.

3.Készítse fel Önmagát a változásra!

A diagnózis után, de még a kezelés előtt gondolkozzunk el azon is, hogy milyen fizikai változásokon fog átesni testünk. Mivel ez sajnos elkerülhetetlen, jobb lelkileg előre felkészülni. Annak is érdemes utánajárni, hogy a kezelés miképp fogja módosítani a mindennapi rutinunkat. Kérdezzük meg orvosunkat, hogy pontosan mennyi időt kell majd a kórházban eltöltenünk, vagy milyen gyakran kell hozzá kontrollra visszamennünk. Ha ezek az időpontok számottevően befolyásolni fogják a napi rutinunkat, érdemes előre felkészülnünk erre, és úgy alakítani az időbeosztásunkat.

4.Törekedjen az egészséges életmódra!

A kemoterápiás vagy sugárkezelés egyik mellékhatása lehet az, hogy levertséget, fáradtságot érzünk. Az egészséges életmód fenntartásával nem csak az energiaszintünket tudjuk hatékonyabban növelni, de a megfelelő, tápanyagban gazdag étrenddel, illetve sporttal csökkenthetjük a bennünket érő stresszt is.

5.Engedje, hogy a család és a barátok segítsenek!

Nem könnyű megtanulni kezelni a család és a barátok hirtelen feltörő gondoskodási vágyait. Előfordul, hogy felajánlják, hogy szívesen besegítenek a háztartási munkába, elvisznek autóval, vagy esetleg segítenek főzni, illetve bevásárolni. Azáltal, hogy elfogadjuk segítségüket úgy érezik majd, hogy valamivel megkönnyítették a mindennapjainkat egy nehéz időszakban, ami igaz is, hiszen ezáltal persze a mi életünk is könnyebbé válik.

Folytatás: Rákot diagnosztizáltak Önnél? 10 tipp, hogyan birkózhat meg a gondolattal (2. rész)

A Culevit Kft tanácsadó munkatársai személyre szabott válaszokat és javaslatokat adnak az érdeklődőknek, legyen szó életmóddal kapcsolatos kérdésekről, vagy akár a betegség során felmerülő testi és lelki problémákról.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek