Szent Márton napja a Karácsony előtti böjtöt megelőző utolsó ünnep. Ilyenkor vágták le a hízott libákat, ezért jellemzően libahúst ettek, és újbort ittak. Most összeválogattunk néhány Márton-napi étel receptet.
Libamell párolt káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
2 db nagyobb libamell
só, bors
vaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
300 ml száraz vörösbor
Káposzta:
1 kis fej lila káposzta
2 ek olaj
2 fej vöröshagyma
só, bors, cukor
2 db alma
őrölt kömény
Mindmegette magazin minden csütörtökön a Borsban - keresse az újságárusnál!
Olvasson kényelmesen: fizessen elő a Borsra!
Elkészítés:
1. A libamelleket gondosan tisztítsuk meg, a bőrös felüket vagdaljuk be, aztán dörzsöljük be a húst sóval és őrölt borssal. Egy tepsit vajazzunk ki, helyezzük bele a húst a bőrös felével lefelé, tegyük mellé a meghámozott, félbevágott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymát és a rozmaringágat. Öntsünk a hús alá kb. 1/2 l vizet, majd lefedve tegyük a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe 1 órára. Az elpárolgott vizet időnként pótoljuk, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy milyen gyorsan sül a hús.
2. Amikor a libamell már omlósan puha, távolítsuk el az alufóliát, és locsoljuk meg a vörösborral. Fordítsuk meg a húst, és további 15 percig pirítsuk. Ezután vegyük ki, és a megpirult libamelleket vágjuk 1 cm vastag szeletekre.
3. A lila káposzta külső leveleit vegyük le, vágjuk négyfelé, és a torzsáját távolítsuk el. Mossuk meg a káposztát, és reszeljük le. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg benne a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Tegyük a serpenyőbe a káposztát is, sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg 1 csipet cukorral. Tegyük mellé a meghámozott, kimagozott, felkockázott almát, ízesítsük
az őrölt köménnyel. Pár perc pirítás után fedő alatt fonnyasszuk meg, majd közepes lángon pároljuk még kb. 40 percig.
4. Tálaláskor a felszeletelt sült húst öntözzük meg a boros szósszal, amelyben sült. A párolt lila káposztával, illetve ízlés szerint friss burgonyarösztivel vagy burgonyapürével kínáljuk.
További receptekért keresse a Mindmegette magazint!