PR Cikkek

Még nem kaptál covid oltást? Mutatjuk, hogyan juthatsz hozzá! (x)

Bors

Létrehozva: 2021.08.19.

A koronavírus-járvány már több mint másfél éve keseríti meg a mindennapokat. Az egészségügyi hatások mellett a pandémia számos gazdasági és lélektani kárt is okoz az embereknek. Korlátozások, távolságtartás, koronavírus tesztek és az ezzel járó stressz árnyékában élünk. A védőoltásokkal viszont úgy tűnik, hogy megoldódik a covid-probléma. Azonban sokak mégsem kívánnak élni az oltás lehetőségével. Ennek okai között keresendő többek között a bizalmatlanság a gyógyszergyártó cégek és vakcináik iránt. Sokak inkább az immunerősítésben látják a megoldást, és nem az oltásokban.

Járjuk körbe annak okait, hogy miért csökkent az oltakozási kedv, és miért fontos a beoltottság!

Kinek nem szabad halogatni a koronavírus oltást?

Az egészségügyi szervezetek és ajánlások egyetértenek abban a tekintetben, hogy a koronavírus kifejezetten veszélyes az idős és a krónikus betegségben szenvedő emberekre. Az egészséges felnőttek és gyerekek nagy része tünetmentesen vagy enyhe lefolyással vészeli át a koronavírus fertőzést. A 18 év alatti korosztály tekintetében a megbetegedések száma jelenleg nem mutat kimagasló értékeket. Azonban a kockázati csoportba eső lakosok oltása mindenképpen fontos.

Mivel a koronavírus oltás önkéntes jellegű, ezért sokan úgy döntenek, hogy halogatják az oltást vagy egyáltalán nem is igénylik. Annak ellenére, hogy az oltás a szakemberek szerint nemcsak a halálesetek elkerülése, hanem a betegség súlyos lefolyásának kivédése miatt is fontos. A védőoltás beadása után nem alakul ki azonnal a védettség, hiszen kell néhány hét ahhoz, hogy az immunrendszer felkészüljön a kórokozó elleni harcra. Ezért különösen hasznos a védőoltás beadása még a következő hullám elindulása előtt.

Milyen oltások közül választhatsz és hogyan juthatsz hozzá?

A lakosság számos vakcina közül választhat attól függően, hogy milyen hatásmechanizmusú védőoltást szeretne. A hagyományos technológia esetén legyengített vírusokkal történik az immunizálás, ilyen a Sinopharm vakcina is. Az AstraZeneca és a Szputnyik V esetében adenovírus vektorokkal történik az immunrendszer stimulálása. A Pfizer és Moderna pedig az úgynevezett mRNS-alapú oltásokhoz tartozik. Ilyenkor a bejuttatott genetikai anyag segítségével szintetizálódik a vírusfehérje, amely kiváltja az immunreakciót.

A covid oltásokhoz regisztráció útján lehet hozzájutni, ingyenesen. A hivatalos vakcinainfo.gov.hu oldalon az adatok megadása után bekerülsz a rendszerbe. Telefonon vagy e-mailen keresztül kapsz értesítést arról, hogy mikor és hol juthatsz hozzá az oltáshoz. Külön időpontfoglalással a Sinopharm vakcinára is lehet regisztrálni. Az oltás során elsőbbséget élveznek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők. Mindenképpen jelezd, ha valamilyen kezelésre szoruló megbetegedésed van! Az oltóorvos hatásköre eldönteni, hogy ilyen esetben milyen vakcinát kaphatsz.

Hogyan tudhatod meg, hogy védett vagy-e?

Nemcsak a fertőzöttség detektálására létezik koronavírus teszt, hanem a védettség kimutatására is. A vérből kimutatható, hogy van-e megfelelő mennyiségű antitest, amely védelmet nyújt a fertőzéssel szemben.

A Centaur XPT tesztet a vérből vett minta alapján lehet elvégezni. Ebben az esetben arról kapunk információt, hogy a szervezetben jelen vannak-e a vírus tüskefehérjéi ellen termelt antitestek. Amennyiben kimutatható az antitest, akkor fennáll a védettség. Az ELISA teszt esetén a koronavírus ellen termelt ellenanyagok izolálhatóak a vérből. Mindkét teszt pozitivitása esetén igényelhető védettségi igazolvány, illetve visszajelzést kaphatsz a vakcina hatásosságával kapcsolatban is.

A harmadik védőoltás felvétele esetén is érdemes koronavírus tesztet, illetve ellenanyag tesztet végeztetni. Fertőzés fennállása esetén ugyanis nem javasolt az oltás, ha pedig van elegendő ellenanyag, akkor még nem biztos, hogy eljött a harmadik injekció ideje.

Immunerősítés fontossága

Az immunrendszeredet folyamatosan erősítened kell vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ha megkaptad a koronavírus elleni vakcinát, akkor sem szabad erről megfeledkezned! Hiszen csak akkor tudja felvenni a harcot az immunrendszer a fertőzés ellen, ha megfelelően működik.

Keresd azokat a multivitamin komplexeket, amelyekben egyaránt megtalálható a C-, a D- és a K-vitamin is, illetve ásványi anyagok közül magnéziumot, kalciumot, szelént és cinket is tartalmaz. A nyári időszakban pedig friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával is karban tarthatod a védekező rendszeredet. A megfelelő mozgásmennyiség szintén kedvező hatást gyakorol az immunrendszerre.

A koronavírus elleni oltás tehát mindenképpen fontos a krónikus betegek és az idősek számára. De a fiatalabb korosztálynak is ajánlják a szakemberek megelőzésként. Ahhoz, hogy hozzájuthass az oltáshoz, regisztrálnod kell a hivatalos kormányzati oldalon. Az elővigyázatosság és az immunrendszer erősítése pedig a vakcina után is indokolt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek