PR Cikkek

Melyik diéta lesz idén a befutó? (x)

PR cikk

Létrehozva: 2024.08.30.

Módosítva: 2024.08.30.

Napjainkban már számos diéta közül választhatunk, és évről évre újabb diéta típusok jelennek meg. Azonban melyik lesz 2024-ben a nyertes? Egyáltalán létezik olyan, hogy legjobb diéta? Az alábbiakban pontosan ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat találni.

Melyek a legismertebb diéták?

Nézzük, mit érdemes tudni róluk!

A sikeres diétához tervezzük meg a lehető legprecízebben az étrendünket  Fotó: 123rf.com

Ketogén diéta

A keto diéta az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, amely az energiaszükségletünket nagyrészt zsírból fedezi. Jellemzően igen kevés, napi 30-40 gramm szénhidrátot viszünk a szervezetünkbe húsok és zsíros ételek formájában. Így szénhidrátok helyett a zsírtartalékainkat használhatjuk fel, aminek köszönhetően végre leadhatjuk a súlyfelesleget. Ugyan a keto diétát eredetileg epilepsziás gyermekek kezelésére dolgozták ki, azonban már a fogyókúrázók körében is rendkívül közkedvelt választás.

Paleo diéta

A paleolit diéta egyáltalán nem tartalmaz feldolgozott élelmiszereket. Az étkezés alapját gyümölcsök, zöldségek és húsok, illetve magvak képezik. Szénhidrátot tehát szinte kizárólag gyümölcsökből és zöldségekből viszünk be, ezért a paleo diéta a ketogén diétához áll a legközelebb. Sokan úgy tartják, hogy az ősemberek diétájának is nevezett étrenddel a gyulladásos természetű betegségek és a magas vérnyomás kockázata is jelentősen csökkenthető.

Zóna diéta

Lényege, hogy minden étkezésnek közel egyenlő arányban kell tápanyagokat tartalmaznia. Ez a gyakorlatban 40% szénhidrátot, 30% fehérjét és 30% zsírt jelent. Célszerű napi 5 étkezést tartani, és odafigyelni rá, hogy két étkezés között legfeljebb 5 óra teljen el. Továbbá azt is tanácsos szem előtt tartani, hogy gyümölcsök terén a magas glikémiás indexű ételeket – például a banánt és a szőlőt – kerülni kell. Számos sztár is ezzel a diétával fogyott le sikeresen, ezért egy próbát mindenképp érdemes tenni vele.

Szakaszos böjt

Ebben a diétában étkezési és böjtölési szakaszok követik egymást bizonyos időközönként. Például 16 órányi éhezés után 8 óránk jut a táplálkozásra, aztán megint 16 órányi böjtölés következik. Ugyan célravezető lehet, viszont kifejezetten kockázatos módszer, hiszen az étkezési időszakban rengeteg tápanyagot bevihetünk a kimerült szervezetünkbe. Ezt a diétát csakis fokozott óvatossággal és kiemelt önfegyelemmel szabad elkezdeni.

További diéták

Természetesen még milliónyi diéta közül választhatunk, melyek között a gluténmentes és Atkins, illetve Harvard diétát is megtalálhatjuk. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, ezért a legjobb eredmények érdekében akár dietetikus segítségét is kérhetjük. Válasszunk megfontoltan, és ne feltétlenül a leggyorsabb fogyást ígérő típus mellett tegyük le a voksunkat.

Melyik lehet idén a befutó?

2024-ben a mediterrán diéta lehet a győztes. Ez az étrend a Földközi-tenger körüli országok étkezési szokásait követi, amelyek a fogyáson kívül még a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében is segíthetnek. Itt a teljes értékű élelmiszerek játszanak főszerepet, ezért a gabonák, a gyümölcsök és a zöldségek, illetve a magvak és diófélék mindig helyet kapnak a tányéron. Hetente kétszer ajánlott halat vagy tenger gyümölcseit is fogyasztani, melyek fehérjében bővelkednek. A túl cukros vagy többszörösen feldolgozott ételeket és a vörös húsokat kerülni kell.

Mire figyeljünk, ha diétázunk?

Tervezzük meg a lehető legprecízebben az étrendünket. Akár egy héttel előre is jelöljük ki, hogy milyen ételeket fogunk fogyasztani. Használjunk konyhai mérleget is, hogy minél pontosabban betartsuk a szénhidrát-, fehérje- és zsírbevitellel kapcsolatos előírásokat. Amennyire csak lehet, törekedjünk változatos étkezésekre.

Soha ne böjtöljünk napokig. Ez a leggyakoribb hiba, amit sajnos még ma is számtalan fogyókúrázó elkövet. A szinte szüntelen böjtölés egyrészt rendkívül gyorsan kimeríti a szervezetet, másrészt néhány napnál tovább nem is tartható. Sőt, a legtöbb esetben 2-3 napnyi böjtölés után óriási mennyiségű tápanyagot kell a szervezetünkbe vinni, hiszen teljesen elkészülünk az erőnkkel.

Ha szükséges, forduljunk szakemberhez. Ha semmit nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor keressünk fel egy dietetikust vagy gasztroenterológust. Így személyre szabott étrendet követhetünk, és napról napra egyre közelebb kerülhetünk a kívánt testképhez. Ha a korábban választott diéta még 2-3 hónap után sem hoz eredményt, akkor is célszerű szakember segítségét kérni.

Idén a mediterrán diéta lehet a legnépszerűbb döntés, azonban minden bizonnyal a jól ismert paleo és keto diétát is sokan választják majd. Kezdjünk bármilyen diétába is, a legfontosabb, hogy tudatosan álljunk hozzá, és maradjunk kitartóak. Az étkezéseink továbbra is legyenek kiegyensúlyozottak, és ha tehetjük, rendszeres sportolással is pörgessük fel a kalóriák égetését.

(x)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek