KETYEG AZ ÓRA

Főhet Marco Rossi feje: bajban vannak a magyar válogatott focistái

LL

Létrehozva: 2024.08.15.

Nyakunkon az őszi Nemzetek Ligája-sorozat, de honnan jönnek a kerettagok? Marco Rossi válogatott focistái bizonytalan helyzetben.

Nem csak a magyar és a nemzetközi futballszezon kezdődött el már hetekkel ezelőtt, az Európa-bajnokságot követő nyaralása után Marco Rossi is hozzálátott a munkához. Olasz-magyar szövetségi kapitányunk figyeli a kiszemeltjeit és készül a labdarúgó-válogatott következő feladataira. Szeptember 7-étől hat meccs vár Szoboszlai Dominikékre a Nemzetek Ligája élvonalában (Németország, Hollandia és Bosznia-Hercegovina ellen oda-vissza), jövő márciusban pedig már kezdődnek a 2026-os, amerikai világbajnokság selejtezői. Három héttel a német-magyar NL-meccs előtt a keretben szóba jöhető focisták jelentős részének még bizonytalan a helyzete a klubjában.

Sallai Roland (középen) hiába volt a magyar válogatott legjobbja az Eb-n, egyelőre maradt Freiburgban
Sallai Roland (középen) hiába volt a magyar válogatott legjobbja az Eb-n, egyelőre maradt Freiburgban Fotó: Mirkó István

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük néhányukat (a teljesség igénye nélkül!), akik számíthatnak Marco Rossi meghívójára a válogatott összetartására, de egyelőre nem biztos, klubszinten hol játszanak ősszel. Ez a következő bő két hétben dőlhet el, hiszen a jelentősebb európai bajnokságokban augusztus utolsó, illetve szeptember első napjaiban zárul a nyári átigazolási piac.

Sallai Roland: marad Freiburgban?

Az Eb-n a magyar csapat legjobbja volt a német Freiburg 27 éves, 52-szeres magyar válogatott támadója. Miután jövőre lejár a szerződése, ő pedig régóta még erősebb csapatba vágyik, sajtóhírek szerint a klubvezetőivel megegyezett: idén jó pénzért (15 millió euró - azaz 5,9 milliárd forint) eladnák. 

Több angol, spanyol, olasz és legutóbb török klub érdeklődéséről is lehetett hallani, de Sallai Roland egyelőre a 2018 óta szolgált freiburgiaknál ragadt, sőt kisebb sérüléssel is bajlódik. Kérdés, ha jövőre ingyen kell elengedniük, addig mennyi játéklehetőséghez jut majd.

Szalai Attila: nincs esélye Hoffenheimben?

Tavaly balul sült el 46-szoros válogatott védőnk első topligás szezonja a német Bundesligában. A török Fenerbahcétól őt klubrekordot jelentő összegért megvett Hoffenheimben öngóllal bemutatkozva gyakorlatilag végig kispadozta az őszt, majd tavasszal a Freiburg kölcsönjátékosaként is kevés játéklehetőséget kapott. Hívták ugyan vissza Törökországba (a Fener-rivális Trabzonsporhoz), de azt mondta: nem adja föl, Hoffenheimbe visszatérve megharcol a helyéért.

Pellegrino Matarazzo vezetőedző azonban nem bízik benne, a Kicker szerint Szalainak "nincs sportszakmai jövője" a klubnál. Legutóbb az ötszörös Európa-liga-győztes spanyol Sevillával boronálták össze, de Szaúd-Arábia és pletykák szerint a magyar NB I bajnoka, a Fradi is szóba került már a célpontjaként.

Callum Styles: válogatott a harmadosztályban?

A 2,5 éve honosított, azóta 24 éves létére már 23-szoros magyar válogatott Callum Stylest tavasszal az angol másodosztályba (Sunderland) adta kölcsön a harmadik ligáig süllyedt Barnsley. Ott azonban nem tartóztatták a szezon végeztével. Az Eb óra eltelt hetekben is hírbe hozták pár Championsship-csapattal Stylest, többek között a West Bromwich Albion érdeklődött iránta.

Az új szezon már mindkét osztályban elkezdődött a múlt hétvégén. Stylest azért nem szerepeltette a Barnsley edzője, mert bizonytalan helyzetében "nem érezte magát megfelelő lelkiállapotban".

Dárdai Márton is lelép a Herthától?

A tavasszal magyar válogatottá lett, majd az Eb-n is mindhárom csoportmeccsen szerepelt Dárdai Márton egyelőre maradt a német másodosztályban ragadt Herthánál – kérdés: meddig? A 22 éves német-magyar védőt már csak egy évig köti szerződés a berlini nevelőgyesületéhez, amely vagy meghosszabbítaná azt, vagy eladná erősségét, hogy csillapítsa a klub súlyos anyagi gondjait.

A középső Dárdai-fiú öccse, Bence éppen a nyáron, éppen a lejáró szerződését kihasználva ingyen igazolt a Bundesliga-élvonalban szereplő Wolfsburghoz, apjukat pedig a kispadon máris a kritikák kereszttüzébe került Cristian Fiélre cserélték a vezetők. A fivérek közül Márton legutóbb csak csere volt, bátyja, Palkó a meccskeretbe sem került be.

Horváth Krisztofer továbbáll Torinóból?

A nyári felkészülés elején még dicsérte az olasz sportsajtó a Torinóhoz visszatért Horváth Krisztofer elkötelezettségét és tehetségét. A Rossi-csapattal az Eb-t is megjárt támadó középpályást az utóbbi három szezonban magyar csapatokhoz (előbb Szeged – NB II, majd DVSC és legutóbb Kecskemét – NB I) adták kölcsön az olaszok. 

A kecskeméti teljesítménye és talán kapitányunk dicséretei miatt is esély kínálkozott rá, hogy az új szezonra megragadjon a Serie A középcsapatában, de úgy fest, Paolo Vanoli vezetőedzőt nem sikerült meggyőznie, nem számít rá. Sajtóhírek szerint a Fradi és az Újpest annál szívesebben látná idehaza.

Vancsa Zalán marad a Lommelnél?

Az Eb-keret tartalékjaként számolt Rossi a belga másodosztályban, a Lommelnél remeklő (30 bajnokin 12 gól, 5 gólpassz) 19 éves magyar támadóra. Az A válogatottban kétszer már pályára lépet tehetségről korábban hírlett, hogy nyáron topligás klubhoz léphet tovább. 

A legkézenfekvőbb megoldásnak a szintén a City Grouphoz tartozó spanyol Girona tűnt, de a legfrissebb információk szerint Vancsa maradhat Lommelben.

Németh Andrásnak egérutat kell keresnie

Nemrég még góllal debütált és a visszavonuló Szalai Ádám utóda is lehetett volna, de Németh Andrásnak nagyon rosszul sikerült a Hamburgban eltöltött másfél éve. A Bundesliga-másodosztályban a feljutásért hiába küzdő, nagy múltú klubban tavaly február óta nem sikerült gólt szereznie, és egyre kevesebb szerephez jutott.

A HSV nyáron erős riválist (Dárdai Pál korábbi berlini csatárát, Davie Selkét) szerződtetett a posztjára. A 4-szeres magyar válogatott, még mindig csak 21 éves Német Andrást már rég győzködi Rossi a klubváltásról, és most nyitottnak is tűnik rá: az Austria Wien az osztrák Bundesligába, a Cercle Brugge vissza a belga bajnokságba vinné a zsákutcába került csatárt.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek