Napközben ugyan még harminc fok is lehet, ám a hűvösödő estéken egyre jobban esik egy tányér forró leves, amely átmelegít és erővel tölt fel egy fárasztó nap után. Két recepttel szeretnénk ötletet adni olvasóinknak.
Kefirt is kevertünk a hideg gyümölcslevesbe
Hozzávalók 4 személyre
* 50 dkg szemezett fehér szőlő
* 1 dl fehérbor
* 2 dl tejszín
* 2 dl kefir
* 1 evőkanál porcukor
* 2-3 szem szegfűbors
* 2-3 citromkarika
* 1 dl narancslé
* őrölt fehérbors
* csipet só
* pirított zsemlekocka
Elkészítés
1.Fehérborba tesszük a citromkarikákat, a szegfűszeget, félórát állni hagyjuk, majd a porcukorral együtt lassú tűzön felforraljuk, és leszűrjük.
2.Aszőlő felét összeturmixoljuk, szitán átnyomva felfogjuk a magokat, hozzáöntjük a narancslevet. A kefirt összekeverjük a tejszínnel, beleöntjük a leszűrt fűszeres bort, és hozzáöntjük a szőlős turmixot.
3.Az egészet összekeverjük, fűszerezzük pici sóval, borssal, és egy nagy tálba töltjük. Rátesszük a kettévágott, kimagozott, félretett szőlőt, és meghintjük pirított zsemlekockával. Hidegen tálaljuk.
Zöldfűszerek varázsolják el a burgonyát
Hozzávalók
* 10 dkg apróra vágott vegyes zöldfűszer (petrezselyem, snidling, spenót, turbolya és hasonló)
* 20 dkg burgonya
* 5 dkg vízbe áztatott szárított gomba
* 6 dkg vajas rántás
* 1,5 l csontlé
* 4 kanál tejszín
* csipet őrölt kömény
* só, bors
Elkészítés
1. Az apróra vágott zöldfűszereket röviden (kevés lében) főzzük meg sóval, borssal és köménnyel ízesített csontlében. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és leszűrt gombát.
2.Az egészet főzzük tíz percig, a levest sűrítsük be a rántással, és röviden főzzük. Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Díszítéshez használjunk lestyánt.