Test és lélek

Kísérleti nyúl miatt került tiltólistára a tojás

Balajti Péter

Létrehozva: 2016.10.20.

<p>Hiába említi még a biblia is alapvető élelmiszerként a tojást, 1984-ben rettegett koleszterinbombának kiáltották ki. Bár másfél évtizeddel később visszakoztak a szakemberek, a tévhit azóta is tartja magát.</p>

Forrás: Thinkstock

Egyetlen hiba

Aggasztó eredményeket hoztak a kísérleti nyúllal végzett koleszterintesztek, s mivel egyetlen tojás 200 milligramm koleszterint tartalmaz, tiltólistára kerül. Futótűzként terjedt az infó, az 1984-es Time címlapon riogatott, majd 15 évvel később az első oldalán hozta a jó hírt.

Kiderült, a kísérletnél használt nyúl természetes körülmények között nem jut koleszterinhez, így másképp reagál rá, mint az ember, akinek a szervezete nem kevés koleszterint termel. A táplálkozással ésszerű keretek között bevitt koleszterin pedig közel sem olyan veszélyes, mint azt gondolták, mert a szervezetünk meglepően jól képes azt hasznosítani.

A tojás kapcsán a másik klasszikus rémkép a szalmonella, ugyanakkor a tyúktojás és a kezünk, valamint a felhasználás során alkalmazott konyhai eszközök megmosásával és az alapvető higiéniai szabályok betartásával mindez kivédhető, a magas hőfokon történő, hosszabb ideig tartó főzés pedig szintén elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

Akár az anyatej

Meglepő kijelentéssel szolgál dr. Csiki Zoltán egyetemi docens: – A tojás az anyatejhez mérhetően értékes táplálékunk. Esszenciális, azaz létfontosságú aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. Egyedül C-vitamint nem tartalmaz, ám A-vitaminjával a szem-, B-vitaminjával az idegproblémákon, D-vitaminja és kal­ciumtartalma pedig a csontok terén segít. Időseknek és sportoló fiataloknak egyaránt ezt a laktató és természetes vitaminforrást ajánlom. Egyedül az arra érzékenyeknek érdemes távol tartaniuk magukat a tojástól – összegez a szakember.

A méret a lényeg

Az EU-ban csak Szlovákiában és Magyarországon kapható S-méretű tojás. – Míg máshol csak ipari szinten használják a jércetojást, addig hazánkban sajnos úgy árulják, mint az M-es, L-es és XL-es méretet, amit az idősebb tojók produkálnak – árulja el Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, aki nem tagadja: dolgoznak azon, hogy a hazánkban kapható legkisebb méretű tojás M-es legyen. – A szakácskönyvek is M-es tojással számolnak, a cégek pedig többek közt S/M-méretű csomagokkal trükköznek. Azt tanácsolom a háziasszonyoknak, darabszám helyett a kilós árat nézzék, mely a januártól öt százalékra csökkenő áfa miatt a közepes és nagyobb méretet is megfizethetőbbé teszi, továbbá ellenőrizzék, szerepel-e a tojásokon pecsét!

Hova tegyük?

A szakemberek szerint régen kamrába tették a tojást, de nem is annyira a szobahőmérséklet, mint inkább a szárazság elől érdemes óvni a tyúkok kincsét. A tojás akár hat hétig is jó, a frissességének megállapításában egy pohár víz segít. Ha a tojás lemerül az aljára, akkor friss, minél inkább közelít a felszínhez, annál régebbi.

Dombóvári és a tojás

Dombóvári István humoristát nem rettentette el az egykori tojásmizéria: – Engem a tiltás mindig ösztönzött, így akkor is és most is szívesen eszem tojást, különösen hagymás rántotta formájában. Ráadásul nálam a tojás párválasztásnál is előkerül. Megfigyelésem szerint ugyanis csak olyan lány illik hozzám, aki odavan a fehérjéért, merthogy én a sárgáját szeretem.

Mennyi az annyi?

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője a tojás tekintetében is mértékletességet ajánl. – A ki­egyensúlyozott, változatos étrend részeként heti négy-hat tojás fogyasztásától várhatóan nem lesz magas a koleszterinszintünk, és érelmeszesedést sem okoz, főleg, ha a rendszeres mozgást sem hanyagoljuk el. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy tojást számtalan más élelmiszer is tartalmaz, így azokat is ajánlott beleszámítani a heti adagba – figyelmeztet a szakember, aki szerint a tojás kapcsán a sóbevitelre szintén ügyeljünk. – Elkerülhetjük a sózást, ha zöldséges omlettet készítünk, melynek ízvilága nem igényli azt. S az sem mindegy, mit eszünk a tojás mellé. Vastagon szelt fehér kenyér helyett vékonyabb, ám teljes kiőrlésű pékárut ajánlok, amely nem csak egészségesebb, de laktatóbb is – szól a kiegyensúlyozott táplálkozást hirdető jó tanács.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek